Запеканка с тиквички и киноа
45 мин.
лесно
9+
Необходими продукти
1 средна тиквичка или 2 малки
1/2 ч.ч. киноа
100 г сирене
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
3 с.л. зехтин
1/2 връзка пресен магданоз
сол на вкус
Хранителен състав:
тиквички: Витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза
киноа: протеини; витамините А и Е.; миниралите цинк, желязо, магнезий, манган и фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. Измиваме и нарязваме тиквичките на малки кубчета. Поставяме ги в тавичка, посоляваме и ги поливаме със зехтина. Запичаме ги за 20 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
2. Сваряваме киноата като я заливаме с вода (около 2 пръста над нея). След кипване на водата посоляваме и варим 10 мин. на умерен огън и след това задушаваме под капак за още 5 мин.
3. Изваждаме тиквичките от фурната и разстиламе сварената киноа върху тях.
4. В купа разбиваме яйцата с киселото мляко, в което сме погасили содата. Прибавяме натрошеното сирене и пресния нарязан на ситно магданоз.
5. Разпределяме сместа в тавата върху киноата. Връщаме обратно във фурната и печем около 20 мин. до зачервяване отгоре.