Бистра супа от цяло пиле, зеленчуци и макарони

90 мин.

лесно

.12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 с.л. масло или зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
4 бр. моркови, обелени и нарязани на кубчета
4 бр. целина стебла, нарязани на парчета
1 бр. цяло пиле
6-8 ч. вода
2 ч.л. пресни листа от мащерка или суха мащерка
1/2 ч. макарони
щипка сол ( за деца 12+)
черен пипер (за деца 2 г.)
1/2 връзка листа магданоз, наситнени
сок от лимон

Хранителен състав:

Месо: витамин А, В2, В4, калий, калций, магнезий, желязо
Зеленчуци: витамин А, С, фолиева киселина, калий, магнезий, фосфор

Стъпки на приготвяне

1. В голям съд загряваме маслото и малко вода при средно висока температура. Добавяме лукът, морковите и целината и ги задушаваме за 4-5 минути или докато започнат да омекват.

2. Добавяме цялото пиле, водата и мащерката. Когато сместа кипне намаляваме силата на котлона и оставяме да къкри за един час.

3. Изваждаме свареното пиле, изхвърляме кожата и костите, а месото го късаме на малки парчета и го връщаме обратно при зеленчуците.

4. В друг съд сваряваме макароните, според инструкциите на опаковката им. Добавяме готовите макарони и малко сол (черен пипер).

5. Преди поднасяне добавяме магданоза и лимон на вкус.
За бебоци без зъбчета, пасираме супата.

Бистра супа от цяло пиле, зеленчуци и макарони

Бистра супа от цяло пиле, зеленчуци и макарони


Бистра супа от цяло пиле, зеленчуци и макарони.

Супата от пиле може да бъде и лечебна. Ние ви пожелаваме да сте винаги здрави, разбира се!

Предлагаме ви и повече информация относно въвеждането и съдържанието на месото при бебета и малки деца:

Съдържание на желязо в различните меса (мг/100 г):

Телешко месо         –    3.1

Пуйка (тъмно месо) –   2.4

Пуйка (светло месо) – 1.2

Пиле (тъмно месо)    – 1.6

Пиле (светло месо)   – 1.2 –

Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо). – Желязото от месото се усвоява оптимално при комбинации с ‘железни’ зеленчуци.

Захранването с месо – поредност.

След пуешкото може да предложиш други нови зеленчуци, плодове или зърнени храни. Следващото месо въвеждаш поне 10-14 дни след началото на захранването с първия вид месо. Може да е заешко, може да е пилешко, няма значение. За втория вид месо са достатъчни 3-6 дни за въвеждане, по преценка.

Агнешко, телешко, риба – ред на въвеждане?

Група 1: пуешко; заешко; пилешко – домашно, био или пюре

Група 2: [телешко, говеждо; агнешко; пилешко – бройлер; свинско] + риба

Първо се въвеждат белите меса (Група 1), като редът на въвеждане може да е различен, няма строго правило. Пилешкото може да бъде алерген – за предпочитане е след пуешкото и заешкото (или дори след телешкото).

Не е задължително всяко от трите меса да бъде въведено – например в някои схеми на захранване заешкото отсъства, предлагат се само пуешко и пилешко като първи вид месо.

После се въвеждат червените меса (Група 2), редът на въвеждане също не е стриктен. В някои схеми на захранване свинското (крехко и без мазнини) се предлага преди рибата и наравно с телешкото.

Рибата се въвежда преди червените меса или между тях, според етапа на захранване, традициите, вкусовете и/или желанието на детето.

Facebook Comments Box


1 thought on “Бистра супа от цяло пиле, зеленчуци и макарони”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *