Хлебна салата с праз и яйца

40 мин.

15 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

4 филии сух хляб, нарязан на малки кубчета
1/2 ч. масло/гхи
1 стебло праз лук, ситно нарязан
1 гл. стар лук
2-3 ч. пилешки бульон или зеленчуков бульон
1/4 ч. градински чай
1/4 ч. пресен магданоз нарязан
1 с.л. листа от мащерка
2 бр. яйца, разбъркани
щипка сол
черен пипер( за деца над 2г.)

Хранителен състав:

Праз: витамини А, К и С и минерали натрий, калий, калций и магнезий, баластни вещества.

Яйце: витамините В4, В5, В12 и Е. Миниралите желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок тиган разтопяваме маслото и 1 чаша бульон на средно-висока температура. Добавяме лука, празът и задушаваме за 4-5 минути или докато започнат омекват. Добавяме останалата част от бульона. Прибавяме и магданоза, мащерката и градинския чай. Разбъркваме добре.

2. Изключваме котлона и слагаме кубчета хляб, разбъркваме добре докато се овалят добре. Добавяме яйца и отново разбъркваме. Изсипваме сместа в добре намазана тавичка я и покриваме с алуминиево фолио. Печете на 180 градуса за около 30 мин.

Хлебна салата с праз и яйца

Хлебна салата с праз и яйца

Подправки (около 8 м.)

Лук, праз, чесън
– лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
– задължително термично обработени
– в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
– трудносмилаеми, тежки за стомахчето
– но пък слаб алерген
– целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество – след 1 год. поради хранителната им ценност)

Магданоз, копър
– първоначално се въвеждат обработени в лека степен
– после в свеж вид
– зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.

Целина (корен)
– 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
– богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
– етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
– алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
– листа от целина: след 8-10 м. или по-късно

Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек.

 

Сурови зеленчуци

Сурови зеленчуци за 12-24 м.:
Морков
Домат
Краставица
Чушка
Маруля
Репичка
Ряпа
Праз (бялата част)
Зеле (салатен тип)
Зелени подправки (целина, босилек и др.)
Сок от цвекло (в малко количество, смесен с ябълков или друг сок)
Кълнове (пшенични или други подходящи – в малко количество)

Част от тези зеленчуци е удачно да се въведат след 15 м.
Някъде се препоръчват също сурови тиквички, спанак, броколи, рукола и др.
До 18 м. е добре да са настъргани

 

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *