Домашно приготвяне на ГХИ

1-5 часа

лесно

6+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

От 1 кг. До 5 кг. Краве масло (препоръчваме обезсолено)

Хранителен състав:

Линолова киселина (CLA), както и витамините A, D, E и K

Стъпки на приготвяне

1. Маслото се слага в дълбока тенджера на умерен огън и се чака да заври.

2. Когато се образува на повърхността пяна котлона се намаля на минимум, така че маслото да къкри съвсем леко, а тенджерата се оставя без капак. От време на време се отстранява пяната, която се събира на повърхността. Внимание: Ако маслото се готви на силен огън или твърде дълго - ще потъмнее и ще започне да мирише лошо!

3. Гхито е готово, когато стане яркозлатисто на цвят и напълно прозрачно, така че да се вижда дъното на тенджерата през него. При 1 кг. Масло, времето за приготвяне е 1 ч. За всеки допълнителен килограм е необходимо още час. Количеството получено гхи е около с 1/10 по-малко от първоначалното количество масло.

4. Гхито се прецежда внимателно през цедка и тензух/марля в друг съд и се оставя да изстине непокрито. Гхито е чиста мазнина. От него са отстранени всички белтъчни частици, заради което кравето масло гранясва. Гхи има трайност с години, (ако е приготвено правилно) и се съхранява в добре затворен съд на сухо и проветриво място (за тази цел дори не е необходимо да стои в хладилник).

Домашно приготвяне на ГХИ

Домашно приготвяне на ГХИ

 

Домашно приготвяне на гхи.

Гхи е масло, което е идеално олио за готвене, тъй като не гори, освен ако не се нагрява прекомерно. Освен за храна неговите качества позволяват да се използва и в козметиката. То е прекрасно масло за масаж на тялото  и може да послужи като основа за билкови мехлеми (при изгаряния или кожни обриви и др.) И дори може да се използва за масло за горене в лампа с фитили от памучни топки.

Помага за подобряване на усвояването и асимилацията на храната. В Арюведа се  счита че подхранва чакрите –  Оjas, Tejas и Prana .  Аюрведа е 5000 годишна система за естествено изцеление. Всъщност, тибетската медицина и традиционната китайска медицина са вкоренени в аюрведа в Индия. Диетата на аюрведа замества кравето масло с гхи (избистрено масло), чрез премахване на  млечните твърди вещества. Консумацията му спомага за подобряване на паметта и смазване на съединителната тъкан. Също така е добър източник на фенолни антиоксиданти, които подсилват имунната система. пречистеното масло има способността да стимулира отделянето на стомашни киселини, за да подпомогне храносмилането, докато други мазнини имат склонност да седнат в стомаха и да забавят храносмилането.

Ако се притеснявате да приготвяте маслото у дома, може да го откриете в био и традиционните хранителни магазини, както и в амазон. 

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *