Баница без яйца с лапад и сирене
45 мин.
лесно
9+
Необходими продукти
1 връзка лапад
1 пакет фини кори за баница
150 гр. сирене
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. брашно
1/2 ч.ч. зехтин
30 гр. краве масло
Хранителен състав:
лапад: витамин А, С, фолиева киселина, желязо, калий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. В голяма купа смевсваме киселото мляко с погасената в него сода, зехтина, брашното и натрошеното сирене. Попарваме лапада във вряла вода за 3-4 мин. и го нарязваме на ситно. Прибавяме го към сместа. Намазваме дъното на тава с мазнина и поставяме първата кора. Отгоре разстиламе част от плънката. Повтаряме процедурата като редуваме кора и плънка.
2. Върху последната кора разпределяме маслото и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 мин. Готовата баница трябва да е с апетитен златист загар.
3. Изваждаме тавата от фурната. Напръскваме баницата със студена вода и я покривме с кърпа да се задуши за около 10 мин. Поднасяме с чаша айран или кисело мляко.
1 thought on “Баница без яйца с лапад и сирене”