Домашно приготвяне на гхи.
Гхи е масло, което е идеално олио за готвене, тъй като не гори, освен ако не се нагрява прекомерно. Освен за храна неговите качества позволяват да се използва и в козметиката. То е прекрасно масло за масаж на тялото и може да послужи като основа за билкови мехлеми (при изгаряния или кожни обриви и др.) И дори може да се използва за масло за горене в лампа с фитили от памучни топки.
Помага за подобряване на усвояването и асимилацията на храната. В Арюведа се счита че подхранва чакрите – Оjas, Tejas и Prana . Аюрведа е 5000 годишна система за естествено изцеление. Всъщност, тибетската медицина и традиционната китайска медицина са вкоренени в аюрведа в Индия. Диетата на аюрведа замества кравето масло с гхи (избистрено масло), чрез премахване на млечните твърди вещества. Консумацията му спомага за подобряване на паметта и смазване на съединителната тъкан. Също така е добър източник на фенолни антиоксиданти, които подсилват имунната система. пречистеното масло има способността да стимулира отделянето на стомашни киселини, за да подпомогне храносмилането, докато други мазнини имат склонност да седнат в стомаха и да забавят храносмилането.
Ако се притеснявате да приготвяте маслото у дома, може да го откриете в био и традиционните хранителни магазини, както и в амазон.