Зеленчуков бульон

3 часа

лесно

8+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 4,40 от 5)
Loading...

Необходими продукти

3 бр. големи моркови, измити и нарязани на панаир
1 връзка магданоз
1 гл. лук, нарязан на 4 парчета, заедно с люспите
2-3 стебла кервиз, измити и нарязани
прясна или суха мащерка
1 гл. чесън, разделена на скилидки, заедно с люспите

Хранителен състав:

Стъпки на приготвяне

1. Нарязваме зеленчуците на големи парчета. Чесънът и лукът (без да ги белим) режем на четири. Водата, в която варим зеленчуците, трябва да ги покрива 2-3 пръста.

2. След като заври водата, намаляваме силата на котлона до слаб. Варим зеленчуците 3 часа, след което прецеждаме бульона през тензух.

3. Бульона може да съхраняваме до седмица в хладилника и до 6 мес. в фризера във формички за лед.

4. Идея: Може в найлонов плик да събирате различни остатъци от зеленчуци. Например: обелки на чесън, лук, дръжки на магданоз, копър, кочан от зеле, броколи, карфиол, обелки от целина, пащърнак и др. Затваряте пликчето и го съхранявате във фризера. Тези на пръв поглед ненужни отпадъци, съдържат много витамини и минерали и може да бъдат добавени към другите зеленчуци в началото на варенето na больона.

Зеленчуков бульон

Зеленчуков бульон

Най-добрите зеленчуци за зеленчуков бульон!

Когато правим основен зеленчуков бульон, ние искаме в него да сложим зеленчуци с неутрални, но вкусни аромати. При някой рецепти  се препоръчва добавяне на чесън или други силни подправки, но ако не знаем как ще използваме бульона, то по-добре да добавим тези подправки, в момента на приготвянето на  ястието. Лукът, морковите, целината и гъбите са идеални за начало на зеленчуковият бульон.

Зеленчуци, които трябва да се избегнем при приготвянето на зеленчуков склад.

Не всички зеленчуци са подходящи за приготвянето на бульон. Зеленчуци като картофи и ряпа ще направят бульона със смолиста структура. Цвеклото пък превъзхожда ароматните си колеги. Зелените бобчета стават горчиви. Ето защо по-добре да избягваме тези зеленчуци.

Два начина да добавим повече вкус към бульона си.

  • Като изпечем зеленчуците предварително.
  • Може да сложим зеленчуците в съда, в който ще готвим бульона и да ги „задушим“ на сухо за няколко минути, докато започнат да се „изпотяват“. Чак след това добавяме водата към тях. Така те ще започнат да омекват и да отделят от течностите си.

Други подходящи рецепти за бульони .

костен бульон

бульон от зеленчуци

 

 

Facebook Comments Box


3 thoughts on “Зеленчуков бульон”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *