Прекрасен вкус. Така добре си паснаха броколи, сладък картоф, праз и орехи, че й слагам червена звезда на тази супа и директно „отива“ в личната ми секция „Фаворит“.
Към нея може да прибавим кисело мляко или сирене.
40 мин.
лесно
12 +
1/2 глава броколи
1 бр. среден по големина сладък картоф
2 стръка по 20 см. дължина праз
1 бр голям морков
2 шепи орехи
1 ч. л. зеленчуков бульон (рецептата може да видите на сайта ни)
зехтин
Сладък картоф: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: Калий, Калций, Фосфор Броколи: витамини: А, В4, С, фолиева киселина и минерали: Калий, Калций, Магнезий, Натрий, Фосфор Праз: Витамини А, К и С и минерали натрий, калий, калций и магнезий, баластни вещества. Морков: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций Орех: витамините: В1, В6, В9 и витамин Е и минералите: магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод; фибри; ненаситени мастни киселини; аминокиселината триптофан.
1. Първо си разтваряме зеленчуковия бульон - една лъжица от бульона в 800 мл. топла вода. Разбъркваме.
2. Нарязваме праза на ситно и го задушаваме в загряна на умерен котлон мазнина и вода от зел. бульон в съотношение 1:1. Винаги внимаваме да не изври водата, за да предпазим зеленчука от запържване. За целта доливаме от него всеки път, когато видим, че намалява.
3. Когато празът стане прозрачен прибавяме, нарязаните моркови, сладкия картоф и розичките от броколи. Доливаме останалия зеленчуков бульон. Варим 20 мин. или до омекване на зеленчуците.
4. 5 мин. преди да свалим ястието от котлона прибавяме 2 шепи орехи.
5. Пасираме продължително време до получаване на фин крем.
Прекрасен вкус. Така добре си паснаха броколи, сладък картоф, праз и орехи, че й слагам червена звезда на тази супа и директно „отива“ в личната ми секция „Фаворит“.
Към нея може да прибавим кисело мляко или сирене.