Крем супа от карфиол и праз.
Влюбена съм в тази супа. Дори мъжът ми я аплодира. Е, за малката ни дъщеря Андреа добавих при поднасянето и 2 с.л. кисело мляко, за да я одобри. Рецептата идва от Италия. Открих я в този сайт.
Кога да въвеждаме различните подправки?
Лук, праз, чесън
– лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
– задължително термично обработени
– в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
– трудносмилаеми, тежки за стомахчето
– но пък слаб алерген
– целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество – след 1 год. поради хранителната им ценност)
Магданоз, копър
– първоначално се въвеждат обработени в лека степен
– после в свеж вид
– зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.
Целина (корен)
– 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
– богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
– етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
– алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
– листа от целина: след 8-10 м. или по-късно
Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек
Зеленчуци
– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)
– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)
След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно. |
---|
След зеленчуци на обед, за вечеря може:
– зеленчукова супа
– зеленчуково пюре
– зърна или каша със зеленчуци
– пресни зеленчуци със сирене или жълтък, според възрастта
Супата се дава по два начина:
1. Основно хранене, пасирани или намачкани зеленчуци с или без месо, с добавка на високовъглехидратна храна за калоричност (сухар, ориз, картоф, нишесте за сгъстяване и т.н.). Може да се добави и сирене или сварен жълтък за допълнителни калории и хранителна ценност.
2. Преди хранене, до 40-50 мляко преди основното хранене, подготвя храносмилането и събужда апетита, удачно допълнение към обедното или вечерното меню след 9-10 м.
още вкусни супи от колекцията ни:
КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА С КРЕМ СИРЕНЕ
1 thought on “Крем супа от карфиол и праз”