Крем супа от карфиол и праз

40 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1л. вода
400 гр. карфиол нарязан на розички
140 гр. праз
40 гр. ориз
зехтин и 1 ч. л. кокосово масло
подправки: магданоз, дафинов лист
1.ч.л. домашен зеленчуков бульон или малко сол

Хранителен състав:

Карфиол: Витамин В5, В6, фолиева киселина ,магмезий ,целулоза, Омега 3, мастни киселини

Праз: Витамини А, К и С и минерали натрий, калий, калций и магнезий, баластни вещества.

Стъпки на приготвяне

1. Загряваме в тенджера кокосовото масло и зехтина с малко вода. Прибавяме праза и задушаваме за около 4-5 мин. Внимаваме да не извира напълно водата, за да предпазим праза от запържваме.

2. Добавяме карфиола, ориза, дафиновият лист и литър вода, в който сме разтворили зеленчуковия бульон. (рецептата може да видите на сайта ни.) Варим 20 мин. или до омекване на ориза и карфиола. Изваждаме дафиновия лист и пасираме продължително време до получаването на кадифена мекота на супата.

3. Поръсваме с наситнен магданоз. Може да овкусим и с лимон. Крема от карфиол се сервира още докато е топъл.

Крем супа от карфиол и праз

Крем супа от карфиол и праз

Крем супа от карфиол и праз.

Влюбена съм в тази супа. Дори мъжът ми я аплодира. Е, за малката ни дъщеря Андреа добавих при поднасянето и 2 с.л. кисело мляко, за да я одобри. Рецептата идва от Италия. Открих я в този сайт.

Кога да въвеждаме различните подправки?

Лук, праз, чесън
– лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
– задължително термично обработени
– в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
– трудносмилаеми, тежки за стомахчето
– но пък слаб алерген
– целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество – след 1 год. поради хранителната им ценност)

Магданоз, копър
– първоначално се въвеждат обработени в лека степен
– после в свеж вид
– зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.

Целина (корен)
– 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
– богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
– етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
– алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
– листа от целина: след 8-10 м. или по-късно

Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек

Зеленчуци 
– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)

– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)

След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.

След зеленчуци на обед, за вечеря може:

– зеленчукова супа

– зеленчуково пюре
– зърна или каша със зеленчуци
– пресни зеленчуци със сирене или жълтък, според възрастта

Супата се дава по два начина:
1. Основно хранене, пасирани или намачкани зеленчуци с или без месо, с добавка на високовъглехидратна храна за калоричност (сухар, ориз, картоф, нишесте за сгъстяване и т.н.). Може да се добави и сирене или сварен жълтък за допълнителни калории и хранителна ценност.
2. Преди хранене, до 40-50 мляко преди основното хранене, подготвя храносмилането и събужда апетита, удачно допълнение към обедното или вечерното меню след 9-10 м.

 

още вкусни супи от колекцията ни:

КРЕМ СУПА ОТ ЦАРЕВИЦА

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ

ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА С КРЕМ СИРЕНЕ

Facebook Comments Box


1 thought on “Крем супа от карфиол и праз”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *