Супа от кореноплодни

40 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 4,86 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 бр. картофи
2 бр. земна ябълка (гулия)
2 бр. моркови
1 корен пащърнак
около 2 см резен целина
около 2 см резен ряпа
1 глава лук
1 л. вода
1ч.л. зеленчуков бульон (рецептата я има в сайта)
1 с.л. гхи и 1 с.л. олио
1/3 връзка магданоз
1/3 връзка копър
1/2 лимон

Хранителен състав:

Ряпа: фолиева киселина, С, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор

Земна ябълка: инулин – естествен полизахарид, желязо, калий, калций, манган, фосфор, цинк, силиций, магнезий, натрий, флуор, хром, целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини. Витамините В1, В2, В6, С, РР.

Картоф: витамините В2, В4, В9, С, К1 и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Целина: витамин А, К, B9. С и минералите калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен и флуор, омега-6 мазнини. Съдържа кафеена киселина, кумаринова киселина, апигенин, лутеолин, кверцетин и други фитонутриенти.

Пащърнак: : фолиева киселина, вит. С, Е, калий, калций, магнезий, фосфор

Стъпки на приготвяне

1. Нарязваме на ситно ренде морковът, пащърнака и целината. Загряваме ч. л. гхи и ч. л. олио на умерен котлон и прибавяме няколко лъжици вода. Първо задушаваме морковите, за да оцветят мазнината с хубав оранжев цвят. След 4-5 мин. прибавяме лука и още няколко лъжици вода и задушаваме докато стане прозрачен. Добавяме останалите зеленчуци и 1 л. вода, в която сме разтворили зеленчуковия бульон.

2. Варим до омекване на зеленчуците средно около 20-25 мин. на умерен котлон.

3. Когато супата е готова я махаме от котлона. Правим застройка чрез смесването на жълтък и няколко лъжици кисело мляко. При постоянно бъркане на застройката прибавяме на тънка струя няколко черпака от сока на супата. След това при интензивно бъркане на супата връщаме бавно готовата застройка.

4. Нарязваме на ситно магданоза и копъра и ги прибавяме при вече готовата супа.

5. В зависимост от възможностите да дъвче детето, решаваме дали да пасираме супата. При желание може да прибавим още няколко лъжици кисело мляко. За възрастните и деца над една година може да добавим сока на половин лимон.

Супа от кореноплодни

Супа от кореноплодни

Прекрасен зимен вкус, подходящ както за обяд на малките, така и за приятна вечер с таткото, но с чаша червено вино като добавка.

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *