Чушка
– Зелена: 6-7 м. (сред първите храни, но след захранване с 3-4 вида други зеленчуци)
– Червена: 8-10 м. (алерген – заради червения пигмент).
Първи зеленчуци: морков или тиква; после тиквичка, пащърнак, сладък картоф и т.н.
40 мин.
лесно
8 +
3 бр червени чушки, измити, почистени от семето и нарязани на лентички
300 мл. вода
1 бр. сладък малък картоф, измит, обелен и нарязан на парчета ( за деца над 15 + обикновен картоф)
1/2 лук, обелен и нарязан на парчета
5-6 листа от кервиз
1 бр. морков, измит и нарязан на парчета
2 с. л. зехтин
сол ( за деца над 12 +)
2 щипки сминдух
магданоз, само листа
Чушки: витамините А, В1, В2, В6, С и Е, биофлаваноиди, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и цинк.
1. Завираме водата, в която слагаме лукът. Задушаваме го за 5 мин. и добавяме морковите, и варим за още 5 мин.
2. Прибавяме картофа и чушките и ги варим до готовност или около 25 мин.
3. Махаме ястието от котлона, прибавяме подправките и го оставяме настрана да се охлади малко. Пасираме в блендер или с пасатор. За много фино пасирана крем супа е необходимо по-дълго време да пюрираме. Може след това да я прекарате и през цедка.
4. По желание гарнираме с залъци хляб и натрошено сирене.
2 thoughts on “Крем супа от червени чушки”