Винаги съм обичала леща, надявам се и детенце Андреа да я заобича. За сега успеха ми е частичен, само когато към нея прибавя кисело мляко, но и това ме удовлетворява.
Леща
45 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
300 гр. леща, накисната във вода и лъжица киселина (лимон, оцет или суроватка) за една нощ
2 бр. моркова
1 гл. лук
1 бр. сурова чушка
1 бр. пащърнак
1 резен целина
3-4 скилидки чесън
1ч.л. зеленчуков бульон
подправки:червен пипер, чубрица
Хранителен състав:
Леща: витамините В2, В4, В9 (фолиева киселина), С, К1 и миниралите - желязо, калций, калий, магнезий, натрий, селен, фосфор, цинк.
Пащърнак: фолиева киселина, вит. С, Е, калий, калций, магнезий, фосфор
Морков: вит. А, В4, С, Е, фолиева киселина, калий, флуорид, натрий
Целина: витамин А (бета-каротин), К. B9. С и минералите - калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен, флуор, омега-6 мазнини, фенолни антиоксидантиСтъпки на приготвяне
1. Настъргваме на ренде морковите. В тенджера загряваме олио с няколко лъжици вода, за да избегнем запържването. Когато морковите пуснат своя оранжев цвят добавяме лукът. След няколко минути прибавяме и пащърнака, целината, чушката и малко вода. Всеки път когато видим, че зеленчуците остават само на мазнина добавяме водичка.
2. След като сме задушили всички зеленчуци добавяме доматите от консерва, заедно с лещата и подправките. Доливаме 800 мл. вода, в която сме добавили от зеленчуковия бульон. (рецептата за зеленчуковият бульон, може да видите на сайта). Оставяме ястието да къкри на умерен/слаб котлон около 30 мин. или до увиране на лещата.
3. Сваляме готовата леща от котлона. Пасираме ястието преди да го поднесем на детето.