Леща

45 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 4,80 от 5)
Loading...

Необходими продукти

300 гр. леща, накисната във вода и лъжица киселина (лимон, оцет или суроватка) за една нощ
2 бр. моркова
1 гл. лук
1 бр. сурова чушка
1 бр. пащърнак
1 резен целина
3-4 скилидки чесън
1ч.л. зеленчуков бульон
подправки:червен пипер, чубрица

Хранителен състав:

Леща: витамините В2, В4, В9 (фолиева киселина), С, К1 и миниралите - желязо, калций, калий, магнезий, натрий, селен, фосфор, цинк.

Пащърнак: фолиева киселина, вит. С, Е, калий, калций, магнезий, фосфор

Морков: вит. А, В4, С, Е, фолиева киселина, калий, флуорид, натрий

Целина: витамин А (бета-каротин), К. B9. С и минералите - калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен, флуор, омега-6 мазнини, фенолни антиоксиданти

Стъпки на приготвяне

1. Настъргваме на ренде морковите. В тенджера загряваме олио с няколко лъжици вода, за да избегнем запържването. Когато морковите пуснат своя оранжев цвят добавяме лукът. След няколко минути прибавяме и пащърнака, целината, чушката и малко вода. Всеки път когато видим, че зеленчуците остават само на мазнина добавяме водичка.

2. След като сме задушили всички зеленчуци добавяме доматите от консерва, заедно с лещата и подправките. Доливаме 800 мл. вода, в която сме добавили от зеленчуковия бульон. (рецептата за зеленчуковият бульон, може да видите на сайта). Оставяме ястието да къкри на умерен/слаб котлон около 30 мин. или до увиране на лещата.

3. Сваляме готовата леща от котлона. Пасираме ястието преди да го поднесем на детето.

Леща

Леща

Винаги съм обичала леща, надявам се и детенце Андреа да я заобича. За сега успеха ми е частичен, само когато към нея прибавя кисело мляко, но и това ме удовлетворява.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *