Миш-маш

30 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4,67 от 5)
Loading...

Необходими продукти

4 бр. яйца
3-4 бр. червени/зелени чушки, измити, почистени и нарязани на кубчета
1-2 бр. домата, измити и нарязани на много малки парченца
1 гл. лук, обеленa и нарязанa на ситно
1/2 ч.ч. сирене, натрошено
1/3 от връзка магданоз, измит и наситнен
масло и зехтин

Хранителен състав:

Чушки: витамините А, В1, В2, В6, С и Е, биофлаваноиди, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и цинк.

Яйце: витамините В4, В5, В12 и Е. Миниралите желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок съд загряваме до завиране около 200 мл. вода и малко зехтин. Задушаваме лукът под похлупак за 5 мин. След това добавяме чушките и ги задушаваме за 5-7 мин. Накрая прибавяме доматите и готвим още 5-10 мин., докато водата изври.

2. Слагаме сиренето и предварително разбитите яйца. При постоянно разбъркване готвим до готовност на яйцата.

3. Секунди преди да махнем миш-машът от котлона добавяме и магданозът. Преди поднасяне слагаме и малко масло.

Миш-маш

Миш-маш

Въвеждане на белтък – след 1 год.  Това е стандартна препоръка   на педиатричните школи.

– има единични официални препоръки около 10 м.
– силен алерген (заради него яйцето е сред топ-алергените)
– важна хранителна стойност (отложеното въвеждане при неалергично дете не е оправдано)
– първоначално се въвежда в храна (в застройка, кекс или нещо подобно)

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *