Този продукт може да го откриете под няколко имена – полента, мамалига, царевичен грис. В България е познат най-вече под името качамак.От години обаче съм подозрителна към царевицата. Вероятно заради хилядите информации , че 90% от нея е ГМО. Може и да са глупости, но аз не рискувам с тази най-масово посаждана култура и си купувам био царевица. В днешната рецепта под името полента. Стана ли някак италианско? На мен не! 🙂
Полента (царевица) със сирене
40 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
100 гр. полента (за 2 порции)
500 мл. вода
1 ч. л. гхи
сирене с големината на кибритена кутийка
Хранителен състав:
Полента: Витамина А, фолиева кисилина и минералите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и цинк.
Стъпки на приготвяне
1. Завираме водата и към нея прибавяме царевичният грис.
2. На умерен котлон при често разбъркване варим полентата около 30 мин до 40 мин. Знак, че качамакът е готов е гъстотата и отлепянето му от стените и дъното на тенджерата. Използвайте съд с по-дебело дъно.
3. Готовата полента изсипваме в купичка и още докато е топла прибавяме мазнината и натрошеното сирене. Разбъркваме добре.
Полента (царевица) със сирене
Facebook Comments Box