Сандвич с авокадо

15 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 авокадо, обелено и намачкано с вилица
1 бр. твърдо сварен жълтък, намачкан с вилица
]ipka sol (podhodq]o za deca nad 12 +) 2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок (подходящ за деца 12 + )
1/2 от скилидка чесън, смян
1 филия хляб
щипка сол (12+)

Хранителен състав:

Авокадо: витамин К, В5, В6, В9, С и Е (алфа токоферол); Минерали:: мед и калий. Авокадото е изключително богато на ОМЕГА 6.

Яйца: белтъчини, витамините A, D Е,, холин.

Стъпки на приготвяне

1. Объркваме всички съставки и ги намазваме на филийка. Токова е просто. :)

Сандвич с авокадо

Сандвич с авокадо

САНДВИЧ С АВОКАДО

Авокадото е уникален тип плод.

Повечето плодове се състоят предимно от въглехидрати, докато авокадото съдържа големи количества здравословните мазнини. Многобройни проучвания показват, че има мощни благоприятни ефекти върху здравето. Това, което наричаме „авокадо“, е плод на дървото от авокадо, наречено Persea americana. Този плод е ценен заради високата си хранителна стойност и може да се добави към всички видове ястия, благодарение на прекрасния си вкус и богата текстура. Едва ли ще ви учудя с информацията, че е основната съставка на гуакамоле.

Тези дни, авокадото се превърна в невероятно популярна храна сред здравомислещите хора. Той често се нарича суперхрана … което не е изненадващо предвид здравните му качества.

Има много видове авокадо, а формата (от крушовидна до кръгла) и цвят (от зелено до черно) може да варира между тях. Те могат да тежат от 8 грама до 3 килограма (1,4 кг). Но, както и да изглежда и тежи, винаги се яде сурово и след като омекне.

Съдържа повече калий, отколкото банани. А, калият е хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно с ежедневното си меню. Това хранително вещество спомага за поддържането здравето на клетките в тялото и обслужва различни важни функции.  Авокадото ни зарежда със здрави мононенаситени мастни киселини полезни за сърцето. В действителност, 77% от калориите в него са от мазнини, което го прави една от най-мазните растителни храни. По-голямата част от мазнините в авокадото е олеинова киселина. Това е мононенаситена мастна киселина, която е и основният компонент на маслиновото масло и се смята, че е отговорна за благоприятните ефекти на зехтина върху човека.  Мазнините  ни помогнат да абсорбираме хранителни вещества от растителните храни.  Някои хранителни вещества са „разтворими само в мазнини“. Което означава, че те трябва да бъдат комбинирани с мазнини, за да бъдат използвани от организма ни. Това включва витамини А, D, Е и К … заедно с антиоксиданти като каротеноиди. Едно проучване показа, че добавянето на авокадо или масло от авокадо към салата, може да увеличи абсорбирането на антиоксиданти с 2,6 до 15 пъти

АВОКАДОТО НИ ЗАРЕЖДА И С ВЛАКНА

Фибрите са друго хранително вещество, което се намира в относително големи количества в авокадо. Видовете влакна са разтворими и неразтворими. Известно е, че разтворимите влакна са в състояние да захранват благоприятните чревни бактерии в червата, които са много важни за оптималната функция на тялото ни. В 100 грама авокадо се съдържа 7 грама влакно, което е 27% от препоръчителната дневна сума. Около 25% от влакното в авокадото е разтворимо, докато 75% е неразтворимо. Според едно проучване, което изследва хранителните навици и здравето на хората, които ядат авокадо, беше установено, че потребителите на авокадо са много по-здрави от хората, които не консумират авокадо.

 

ОЩЕ РЕЦЕПТИ С АВОКАДО

Вкусни филийки

 

глутен, въвеждане на глуте, здравословни рецепти за деца

Facebook Comments Box


1 thought on “Сандвич с авокадо”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *