Телешко пюре с нахут и сушени сливи
лесно
10+
Необходими продукти
40 г. предварително сварено и смляно телешко месо
30 г. нахут
4 бр. сушени сини сливи
1 ч.л. Гхи (пречистено краве масло)
Хранителен състав:
телешко месо: витамин В2 и В4, фолиева киселина, фосфор, калий, магнезий, калций
нахут: витамин В5, В4, фолиева киселина, С и миниралите - магнезий, желязо, калции, калий, манган, натрий
Стъпки на приготвяне
1. Накисваме сливите във вода за няколко часа да омекнат.
2. Накисваме нахута за 24 ч. във вода и 2 с.л. киселина ( лимон, домашен оцет или суроватка). След това го изплакваме и сваряваме в тенджера под налягане за 40 мин. Отделяме люспите. Към готовия нахут прибавяме обезкостените сливи, малко топла вода и пасираме в кухненски робот.
3. Към пасираната смес прибавяме предварително смляното сварено телешко месо и пасираме отново за кратко. Накрая прибавяме мазнината, разбъркваме и сервираме.
Съвет: За повече удобство може да сварите по-голямо количество месо, да го пасирате заедно с малко от бульона, в който е вряло и да го замразите във формички за лед. Така ще можете да размразявате малки порции, когато приготвяте месни пюрета.