Елда с ананас
20 мин.
лесно
10 +
Необходими продукти
2 с. л. елда, накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 ч. л. гхи
1 цял резен от ананас с дебелина около 3 см.
Хранителен състав:
Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк
Ананас: минералите - желязо, калий и калций, йод и витамини от групата В, витамин А и С.. Съдържа бромелин - стимулиращ храносмилането фермент.
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме добре изплакнатата елда. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време обелваме внимателно кората на ананаса и премахване сърцевината му. Нарязваме го на малки парчета и пасираме продължително време. (Ананасът е по-труден за фино пасиране). Отцеждаме елдата от водата. Прибавяме я при ананаса и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме.