От няколко дена детето отказва да хапва от крем супите, които преди с удоволствие ядеше. Това ме принуди освен смяна на мястото за хранене да търся съвсем нови вкусове, които да й предложа. Предлагам ви рецепта за супа, която накара Андреа да хапва с удоволствие!
Супа с ориз и картофи
40 мин.
лесна
8 +
Необходими продукти
50 гр. пълнозърнест ориз
1/2 гл. лук нарязана на ситно
1 ч.л. гхи/масло
2 с.л. зехтин
1/2 настърган морков
600 мл. вода
1 бр. картоф
1 бр. яйце или само жълтък
2-3 с.л. кисело мялко
1 ч. л. зеленчуков бульон (рецептата може да видите на сайта)
4-5 стръкчета магданоз
Хранителен състав:
Ориз- фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, фолиева киселина, минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини
Картоф: витамин А, В2. В4, фолиева киселина, калий, магнезий, фосфорСтъпки на приготвяне
1. Във водата разтваряме зеленчуковия бульон.
Загряваме в дълбок съд двата вида мазнина заедно с 1-2 с.л. от бульона, за да избегнем запържването. При постоянно разбъркваме, прибавяме настъргания морков, докато мазнината се насити с хубав оранжев цвят.( Когато задушаваме моркова в малко мазнина, зеленчука пуска наситен оранжев цвят и каротина в него, става по-лесно усвоим за организма.) Добавяме лука и нарязания на малки кубчета картоф и още малко бульон. Когато останат почти на мазнина, добавяме цялото количество останал бульон и оставяме течността да заври. Готвим до омекване на картофчето.
2. Ориза варим отделно. С 1 1/2 вода до готовност. Прецеждаме го и го добавяме при вече готовата супа.
3. За хубава консистенция и хубав външен вид на супата правим застройка. В отделен съд разбиваме 1 жълтък или цяло яйце и 2-3 с.л. кисело мляко. При постоянно разбъркване добавяме към тях 2-3 черпака от водата на ястието. Изсипваме затоплената застройка при супата като разбъркваме енергично.
4. Накрая добавяме нарязания магданоз. В зависимост от предпочитанията на вашето бебе/дете, може да пасирате леко супата или да я поднесете така с добавка малко кисело мляко или натрошено сирене.