Питка за прощъпулник

средно трудно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (9 гласа, средно: 4,33 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
50 мл прясно мляко (топла вода)
1 яйце
300 мл прясно мляко (газирана вода)
300 мл кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
4 с.л. олио
1 кг брашно
30 г масло
1 жълтък за намазване

Хранителен състав:

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме кубчето мая в купичка заедно с лъжицата сол, захар и 50 мл топло прясно мляко или топла вода. Оставяме на топло маята да шупне (около 1/2 час).

2. В голяма купа разбиваме яйцето, прибавяме маята, киселото мляко с разтворената в него сода, прясното мляко (може да заместим прясното мляко с газирана вода) и олиото. Разбъркваме с вилица. Започваме да прибавяме постепенно пресятото брашно и разбъркваме с вилицата докато сместа се сгъсти достатъчно за месене с ръце.

3. Прибавяме брашно докато омесим меко и еластично тесто.

4. Разделяме тестото на 3-4 топки, разточваме всяка от тях с дебелина 5 мм и изрязваме кръгчета с помощта на чаша.

5. Намазваме всяко кръгче с масло и ги подреждаме едно до друго като листенца.

6. Може да украсим по желание с малки крачета или да вземем отпечатък от крачето на детето. Преди да сложим тавата в загрята на 200 градуса фурна намазваме питката с разбит жълтък и печем 35 мин. Когато извадим питката от фурната я напръскваме с вода и покриваме с кърпа да се задуши.

Питка за прощъпулник

Питка за прощъпулник

Голямо вълнение обхваща цялото семейство, когато детето проходи. Настъпва моментът за съдбовния ритуал, наречен прощъпулник, при който детето, правейки първите си самостоятелни крачки избира любопитен за него предмет и определя своя професионален път. По традиция майката трябва сама да омеси питка, която да търкулне по земята пред стъпките на малкото човече.

Facebook Comments Box


2 thoughts on “Питка за прощъпулник”

  • За начинаещи като мен трябваше да пише някъде, че тестото трябва да втаса 🙂 Иначе, благодаря – фен съм Ви!

    • Здравейте, Маги,
      Благодарим Ви за проявения интерес към нашите рецепти. За тестото на питката не е необходимо допълнително време за втасване. Времето през което го месим до получаване на меко тесто и оформянето му в тавата е напълно достатъчно да втаса. Въпреки това, бихте могла да го оставите за около 10-15 мин. да си почине след месенето. Ако във Вашия случай тестото не се е получило, най-вероятно е трябвало още време да го месите енергично. Тестото е готово тогава, когато стане на мека и еластична топка. Надявам се да съм била полезна.
      Успех със следващата питка 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *