КРЕМ СУПА ОТ ПЕЧЕНА ТИКВА – ЦИГУЛКА
Супата от печена тиква – цигулка е класическа рецепта за супа за есен и зима. Днес обаче печем тиквата, което придава по-голяма дълбочина на вкуса и улеснява приготвянето на супата.
Супата от тиква приготвяме от тиква, лук, чесън, кленов сироп, индийско орехче, джинджифил, зеленчуков бульон (по желание) и сол. Тази супа дори и без млечни продукти е ултра-кремообразна. В случай, че нямате непоносимост към млечни продукти, може да добавите една или две супена лъжица качествено масло. Това определено ще повишава дълбочината на вкус.
Със сигурност бихте могли да приготвим тази супа и на котлона, но има две ключови предимства в печенето на продуктите, пред това да бъдат варени:
- Дълбочина на вкуса: печенето на зеленчуци придава земен, опушен, карамелизиран сладък вкус.
- Когато печем тиквата, не е необходимо допълнително белене или нарязване. Просто трябва да направим един разрез през средата й. След което да извадим семките от вътрешността.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПЕЧЕНА СУПА ОТ ТИКВА
Отрязваме двата края на тиквата, след това я разрязваме и по дължина. След това с лъжица, изваждаме семената и мембраната.
Поставяме тиква с разрязаната страна нагоре върху тава за печене и я намазваме с масло от авокадо или зехтин, поръсваме със сол. След това я обръщаме така, че отрязаната страната, да е надолу към тавата. Готвим 60 минути при 180 градуса, и следим часовника, защото на 30-минутна добавяме лука в тавата за печене (също с рязаната страна надолу) и ще продължаваме да готвим още 30 минути.
Оставяме тиквата и лукът да се охладят. След това изваждаме месото от тиква с голяма лъжица и го прехвърляме в блендер.
Слагаме тиквата и лукът в блендера заедно с чесъна, кленовия сироп, солта, индийското орехче, джинджифила и зеленчуковия бульон. Бих препоръчала да се сложи първоначално 3 чаши зеленчуков бульон и да се смеси, за да се прецени дали ви харесва консистенцията. Ако е гъсто винаги може да се добави още, за да се разреди. При желание може да се добави и масло. Смесваме всички съставки на висока скорост за няколко минути или до кремообразна смес.
Изсипваме супата в купички за сервиране. Гарнираме печената супа от тиква с тиквени семки и магданоз.
Гарнитура:
тиквени семки
магданоз
За още вкусни рецепти с тиква:
Топчета от тиква и сирене рикота
Паста кейк с тиква и горгонзола
1 thought on “Крем супа от печена тиква – цигулка”