Запеканка с тиквички и извара
30 мин.
лесно
9+
Необходими продукти
2-3 малки тиквички
2 яйца
щипка сол
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
300 г. извара
2 с.л. брашно
2-3 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
3 с.л. зехтин
Хранителен състав:
извара: белтъчини,калций, фосфор, желязо, магнезий, аминокиселини
тиквички: Витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза
Стъпки на приготвяне
1. Измиваме и нарязваме лука и чесъна на ситно.
2. Измиваме, обелваме и нарязваме тиквичките на колелца. Подреждаме ги в тава и ги поливаме със зехтина. Печем ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 мин.
3. В купа разбиваме яйцата със солта, киселото мляко и разтворената в него сода. Прибавяме изварата, брашното и пресните зелени подправки. Разбъркваме и изсипваме върху запечените тиквички.
4. Връщаме обратно тавата във фурната и печем до получаване на златиста коричка.
Много вкусно пролетно/лятно ястие! Едно от любимите ми! Досега винаги съм го правила, но по малко по различен начин, добавяйки прясно мляко и с още някои изменения, но вашата рецепта ми допада повече! Отсега нататък, ще го приготвям точно по този начин! Между другото, поздравления за сайта и за хубавите рецепти! 🙂
Здравейте,
Благодарим Ви за хубавите думи. Много сме щастливи, когато донесем щипка вдъхновение и във Вашата кухня. Продължавайте да следите сайта ни за още нови и вкусни рецепти. Хубав ден!
Любима рецепта на цялото семейство 🙂
Най-вече на съпругът ми 🙂
Здравейте, а къде се добавят лука и чесъна, не става ясно? Благодаря.
Отговорих си, те били пресни, пропуснала съм да обърна внимание! 🙂