Банички с тиква и сирене, уникални! 🙂
Баничките са закуската, която помня от моето детство. Такава закуска никога не отказвах. А, баба ми Стойка беше голям майстор на тестени печива.
Варианта, на здравословни банички, който ви предлагам, също има своите предимства. Прекрасен, здравословни и лесен за приготвяне!
Насладете се!
Ето и малко информация откъде идва баницата 🙂
Историята на ястието има повече от един век. В Х – ХI век баницата е била основна част от трапезата по време на празник. Архиепископът Теофилакт от България, който е живял през XI век, описва в писма традиционната диета на българите от Пиринска Македони, където включва и баницата. Освен това в литературата на споменатия период баниците не само символизират селската идилия в първоначалния смисъл, но и са структурен елемент на националния световен ред и космогония. В който ред небето има форма за хляб, а земята е плоска торта от валцовано тесто. Когато Бог реши да покрие Земята с небето, тя беше по-голяма и не влезе под капака. Тогава Творецът я раздроби и земята се покри с гънки, като баница. Това действие символизира формирането на планини и равнини сред древните българи.
Текста е взет от тук.
Още варианти за вкусни банички, тутманици може да откриете на сайта ни:
Вкусна баница със сирене и яйца
1 thought on “Малки банички с тиквичка и сирене”