Пурички със сирене, кашкавал и яйце

50 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 4,60 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 пакет кори за баница
4 бр. яйца
250 гр. сирене, натрошено
100 гр. кашкавал, настърган
1 ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. брашно
30 мл олио
30 гр. разтопено масло
1 бр. жълтък, разбито с малко мазнина - за намазване

Хранителен състав:

Яйце: витамините В4, В5, В12 и Е. Миниралите желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк.

Кисело мляко 3,6% масленост: витамините А, В4, D и минералите калий, калций, магнезий, флуорид, натрий, селен, фосфор и цинк.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме сиренето и кашкавала и леко разбъркваме.
В друга купа разбъркваме киселото мляко, содата за хляб и брашното и оставяме за около минута да кипне. След като шупне смесваме съдържимото на двете купи и разбъркваме.

2. Разгъваме листата на корите и ги режем с нож наполовина ( по средата) Всяка половина режем с нож по диагонал.

3. Намазваме всеки триъгълник със сместа от масло и олио. В основата поставяме по една супена лъжица от плънката. След това прегъваме навътре крайчетата на кората и навиваме към върха на триъгълника на стегнато руло. С четка намазваме връхчето на триъгълника с вода, за да не се развива, навиваме рулото докрай и оставяме настрани.

4. Повтаряме същата процедура и с останалите кори и плънка. Намазваме ги отгоре с разбит жълтък и печем в предварително загряна до 170С фурна 8-10 минути, или до златисто.

Пурички със сирене, кашкавал и яйце

Пурички със сирене, кашкавал и яйце

Възраст за млечни храни, различни от кърма:
* Млечни продукти (стандартни или бебешки с необработен краве белтък) = 8 м. най-рано
* Млечна каша (за разнообразие или за допълване на кърмене) = на всяка възраст
* АМ (за допълване на кърмене) = на всяка възраст

Ред за въвеждане на млечни продукти:
сирене – (извара) – масло – кисело мляко – прясно мляко
масло – сирене – извара – кисело мляко – прясно мляко
масло – извара – сирене – кисело мляко – прясно мляко

Масло = 8 м.
Сирене = 8-10 м.
Извара = 8-10 м.
Сметана, сухо мляко в пюре = 8-10 м.
Кисело мляко, йогурт = 8-12 м.
Прясно мляко (това е смисълът на ‘краве мляко’ в преводните статии) = 12 м.

Млечните продукти преди 1 год.:
– допълват кърменето или АМ
– не изместват кърменето или АМ (напр. да са не повече от 1/3 или 1/4 от всичкото мляко)

Кисело мляко и сирене

може преди 1 год. Препоръчителната възраст в специализираните източници за детско хранене(!) варира между 8 и 10 м. Това се отнася за киселото мляко и сиренето. Оттам нататък е въпрос на личен и/или информиран избор.
Според официалните схеми на захранване на повечето педиатрични организации:
– Кисело мляко и сирене (т.е. стандартни или детски продукти с пресечен белтък от нормално, неадаптирано краве мляко) = 8-10 м.
– Краве мляко (т.е. прясно мляко) = след 1 год.

Защо преди 1 год.
– Преди 1 год. може кисело мляко. Препоръките варират между 8-10 или 10-12 м. Целта е предпазване от алергия.
– Преди 1 год. киселото мляко се предлага в малко количество и единствено като допълнение към кърмата или АМ.

Защо след 1 год.
– След 1 год. киселото мляко може да замести кърмата или АМ – изцяло или частично, според личната преценка.
– След 1 год. може да се предложи кисело мляко за първи път. Целта не е предпазване от алергия, а гаранция, че до 12 м. детето е получавало само млечни продукти, които имат най-подходящия хранителен принос (кърма, АМ, обогатени детски млечни продукти)

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *