Една чудесна комбинация, с която може да въведем сьомга в менюто на малкото дете.
Пюре от печена сьомга със сладък картоф и моркови
30 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
30 г. филе от сьомга или 1 малък котлет
1 малък сладък картоф
1 морков
подправки: зехтин, лимон, морска сол
Хранителен състав:
сьомга: витамин А, В2, В5, калий, фосфор, аминокиселини
сладък картоф: витамини: А, В4, С, фолиева киселина, минерали: калий, калций, фосфор
морков: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций
Стъпки на приготвяне
1. Обелваме и нарязваме зеленчуците на едро. Варим на пара или във вода до омекване.
2. Поставяме филето или котлета от сьомга в малка тавичка, поръсваме пестеливо с морска сол от двете страни, поливаме със струйка зехтин и няколко капки лимонов сок. Наливаме около 1 пръст вода в тавичката. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. (щом рибата се запече от едната страна я обръщаме да се запече и от другата).
3. Внимателно махаме всички кости от изпечената риба, отделяме около 30 грама месо и го прибавяме към сварените зеленчуци. Наливаме малко от водата, в която са вряли зеленчуците. Пасираме.
4. Преди сервиране поливаме пюрето с тънка струйка зехтин.