СУПА ОТ ТИКВА И ЧЕРВЕНА ЛЕША
СУПА ОТ ТИКВА И ЧЕРВЕНА ЛЕЩА Е ПОДХОДЯЩО ЯСТИЕ ЗА ЗАХРАНВАНЕ НА МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ.
ХАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕФЕКТИ:
Ниските нива на лесно смилаемо нишесте (5%) и високите нива на бавно смилаемо нишесте правят лещата, храна с висока стойност. Останалите 65% от нишестето се нарича устойчиво, защото най-малко 10% от него остава не преработено в стомаха и се абсорбцията в тънките черва.
Лещата също съдържат трипсинови инхибитори и относително високо съдържание на фитат . Трипсинът е ензим, участващ в храносмилането, а фитатите намаляват усвояването на хранителните минерали. Фитатите могат да бъдат разтворени чрез продължително накисване, ферментация, или покълване.
БЪРЗИ ФАКТИ ЗА ТИКВАТА
Тиквата има фантастични здравословни ползи върху организма на човек и подрастващите. Съдържа бета-каротин, който е мощен антиоксидант. Този витамин, също така, дава на оранжевите зеленчуци и плодове техния жив цвят. Тялото преобразува бета-каротин в витамин А. Тиквите са фантастичен източник и на влакна. Фибрите забавят скоростта на усвояване на захарта в кръвта, както и насърчават редовните изпразвания на червата и гладкото храносмилане.
В комбинация тези два зеленчука могат да наситят вашето бебче/дете. Към супата може да добавите и месо по желание. И с филийка хляб ще имате съвършен обяд. 🙂
ДРУГИ РЕЦЕПТИ С ЛЕЩА:
2 thoughts on “Супа от тиква и червена леща”