ШАКШУКА – ЯЙЦА С ДОМАТИ
Шакшука – яйца с домати е лесен и здравословен обяд. Рецептата представлява комбинация от домати, лук, чесън, подправки и яйца. Шакшука е класическо северноафриканско и близкоизточно ястие. Днес можете да намерите много вариации на shakshuka. Можете също така да добавите към него и фета или козе сирене и да го адаптирате към вашия вкус. Опциите са безкрайни – това е, което прави това ястие така любимо (от толкова много страни!
Наистина е лесно да направите шакшука, особено ако използвате консервирани домати (макар че винаги можете да използвате и пресни домати). Нарязваме лука и го задушаваме за около 5 мин. или докато стане полупрозрачен. Изсипваме консервата с домати или пресните домати в тигана. Овкусяваме ястието със сол и оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. След това правим малки ямки в соса,в които чукваме по едно яйце. Покриваме тигана с капак и готвим за 8 минути, или докато яйцата са готови по ваш вкус. Гарнираме с нарязан магданоз и/или сирене.
Ето и още интересни рецепти от сайта:
Яйчени мъфини със зеленчуци и сирене
Кремообразна доматена супа
2 thoughts on “Шакшука – яйца с домати (арабско ястие)”