Шакшука – яйца с домати (арабско ястие)

30 мин.

лесна

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 лук  нарязан на малки кубчета
1 червена чушка, почистена от семена и нарязани на кубчета
1/2 от скилидки чесън, нарязани на ситно
3 бр. яйца
1/2 ч.л. червен пипер 
1/2 ч.л. кимион 
1/2 от консерва с цели белени домата или 500 гр. пресни домати, нарязани на кубчета 
сол на вкус
няколко стръка пресен магданоз, нарязан на ситно

Хранителен състав:

Яйца: белтъчини, витамините A, E, D, холин

Стъпки на приготвяне

1. Загряваме зехтина в голям тиган на среден огън. Добавяме чушката и лука. Задушаваме ги за 5 минути или докато лукът стане полупрозрачен. Добавяме чесъна и подправките и готвим за още една минута.

2. След това изсипваме една консерва от цели белени домати и с шпатулата ги накъсваме на по-малки парчета . Вариант 2 е да прибавим пресни домати, нарязани на малки парчета.. Разбъркваме сместа и оставяме да къкри на слаб огън.

3. С шпатулата правим малки кладенчета в соса. Чукваме по едно яйце във всяко едно от тях. Намаляваме котлона до слаб, покриваме тигана и готвим още 5-8 минути или докато яйцата станат готови, по ваш вкус.

4. Преди сервиране, подправяме яйцата със сол и щедро количество прясно нарязан магданоз. Наслади се! 

Шакшука – яйца с домати (арабско ястие)

Шакшука – яйца с домати (арабско ястие)

ШАКШУКА – ЯЙЦА С ДОМАТИ

Шакшука – яйца с домати е лесен и здравословен обяд. Рецептата представлява комбинация от домати, лук, чесън, подправки и яйца. Шакшука е класическо северноафриканско и близкоизточно ястие. Днес можете да намерите много вариации на shakshuka. Можете също така да добавите към него и фета или козе сирене и да го адаптирате към вашия вкус. Опциите са безкрайни – това е, което прави това ястие така любимо (от толкова много страни!

Наистина е лесно да направите шакшука, особено ако използвате консервирани домати (макар че винаги можете да използвате и пресни домати). Нарязваме лука и го задушаваме за около 5 мин. или докато стане полупрозрачен. Изсипваме консервата с домати или пресните домати в тигана. Овкусяваме ястието със сол и оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. След това правим малки ямки в соса,в които чукваме по едно яйце. Покриваме тигана с капак и готвим за 8 минути, или докато яйцата са готови по ваш вкус. Гарнираме с нарязан магданоз и/или сирене.

Ето и още интересни рецепти от сайта:

Яйчени мъфини със зеленчуци и сирене

Кремообразна доматена супа

 

Facebook Comments Box


2 thoughts on “Шакшука – яйца с домати (арабско ястие)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *