Шоколад с орехи, уникално вкусен и здравословен.
Дори и детето ви да казва за всичко, най-любимата си дума – не, не, не, този шоколад няма да откаже! А за ползите от него може да прочетете в секцията „хранителен състав“!
Ето няколко причини да предпочетете да си направите домашен шоколад:
Повечето от шоколадите в магазините съдържат високо-фруктозен царевичен сироп, хидрогенирани масла, соев лецитин, изкуствени ароматизатори и карагенан. Това е само част от списъка с нежелателни съставки в шоколада. Да не говорим за съдържанието на захар, което е проблем … 1/3 от шоколада, всъщност е захар. |
---|
Ето няколко забавни шоколадови факти:
- Думата шоколад произлиза от маите дума „Chocol“, което означава гореща напитка.
- Шоколадът някога е смятан за по-ценен от златния прах. Представи си това!
- Белият шоколад не е шоколад, защото не съдържа какао.
- Знаете ли защо шоколадът се топи в устата? Това е така, защото кафявото изкушение е единствената храна, която се топи при 93 градуса по Фаренхайт, под средната телесна температура.
- Ацтеките и маите използваха шоколадовата напитка като средство за облекчаване на стреса, преди терминът „стрес“ да бъде въведен!
- Шоколадът може да бъде фатален за кучета и котки.
- Средният американец консумира почти 4,5 кг шоколад всяка година.
Ако все пак не сте привърженик на домашния шоколад ето няколко здравословни насоки за консумацията на кафявото изкушение.
Шоколадите се предлагат на пазара в безброй форми и разновидности. Тъмният вариант е по-здравословен, защото съдържа какао и по-малко захар, мазнини и мляко. Въпреки това, малко деца обичат черен шоколад, поради горчивия си вкус. Повечето от тях харесват обичайните млечни шоколади, които също имат много захар и мазнини. Някои от тях дори съдържат кофеин, който може да повлияе на настроението на детето ви.
Прочетете етикетите на шоколада, за да се уверите, че няма кофеин. |
---|
За да изберете правилния вид шоколад, не забравяйте тези съвети.
- Потърсете такива, които са с ниско съдържание на мазнини, захар и мляко.
- Шоколадите с ядки са по-здравословен вариант в сравнение с обикновения млечен такъв. Въпреки това за някои деца може и да са лош вариант, ако например детето ви има алергии.
- Купувайте шоколади без кофеин или транс-мазнини.
- Купувайте по-малки шоколади, за да ограничите приема на захар и мазнини.
- Можете също така да консумирате шоколад чрез шоколадовите бисквити, сладкиши и сладоледи. Но тези храни имат повече захар и мазнини в сравнение с шоколад.
- Избягвайте да използвате това сладко изкушение като подкуп или награда, с цел да накарате детето си да направи нещо.
Шоколадът е може би една храна, която вашите деца ще продължат да обичат през целия си живот. Така че, дори не мислете за спирането му. И вие също не трябва! Единственото нещо, което трябва да направите, е да повлияете на хранителните навици на детето си, така че те да се наслаждават на шоколада умерено и да не се пристрастяват към него!
Смятате ли, че шоколадът е добър за децата? Кажете ни защо да или защо не.
още интересни шоколадови рецепти:
Шоколадова торта за първи рожден ден (без захар)
Сладка шоколадова торта с ягоди и блатове от пухкави палачинки