Шоколад с орехи, уникално вкусен и здравословен

20 мин.

лесно

15 м.

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (10 гласа, средно: 4,80 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 ч. разтопено кокосово масло
1/2 ч. орехово масло (орехи смлени продължително време в кухненски робот или машинка за кафе)
1/2 ч. брашно от рожков (от магазините за здравословно хранене, заместител на какаото)
1/4 ч. мед или кленов сироп
щипка сол

Хранителен състав:

Орех: витамините: В1, В6, В9, Е и минералите: магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод; фибри; ненаситени мастни киселини; аминокиселината триптофан.

Брашно от рожков: витамин B1 и B6 и минералите: калий, калций, мед и манган.

Стъпки на приготвяне

1. Смиламе орехите продължително време в кухненски робот.

2. Към смлените орехи добавяме брашното от рожков, разтопеното кокосово масло и подсладителя. Пасираме отново!

3. Готовият шоколад изсипваме в съд застлан с хартия за печене, (стените на съда също покриваме с хартия). Шоколада прибираме в хладилник, за да стегне за 2 ч.

Шоколад с орехи, уникално вкусен и здравословен

Шоколад с орехи, уникално вкусен и здравословен

Шоколад с орехи, уникално вкусен и здравословен.

Дори и детето ви да казва за всичко, най-любимата си дума – не, не, не, този шоколад няма да откаже! А за ползите от него може да прочетете в секцията „хранителен състав“!

Ето няколко причини да предпочетете да си направите домашен шоколад:

Повечето от шоколадите в магазините съдържат високо-фруктозен царевичен сироп, хидрогенирани масла, соев лецитин, изкуствени ароматизатори и  карагенан. Това е само част от списъка с нежелателни съставки в шоколада. Да не говорим за съдържанието на захар, което е проблем … 1/3 от шоколада, всъщност е захар.

Ето няколко забавни шоколадови факти:

  • Думата шоколад произлиза от маите дума „Chocol“, което означава гореща напитка. 
  • Шоколадът някога е смятан за по-ценен от златния прах. Представи си това!
  • Белият шоколад не е шоколад, защото не съдържа какао.
  • Знаете ли защо шоколадът се топи в устата? Това е така, защото кафявото изкушение е единствената храна, която се топи при 93 градуса по Фаренхайт, под средната телесна температура.
  • Ацтеките и маите използваха шоколадовата напитка като средство за облекчаване на стреса, преди терминът „стрес“ да бъде въведен!
  • Шоколадът може да бъде фатален за кучета и котки.
  • Средният американец консумира почти 4,5 кг шоколад всяка година.

Ако все пак не сте привърженик на домашния шоколад ето няколко здравословни насоки за консумацията на кафявото изкушение.

Шоколадите се предлагат на пазара в безброй форми и разновидности. Тъмният вариант е по-здравословен, защото съдържа какао и по-малко захар, мазнини и мляко. Въпреки това, малко деца обичат черен шоколад, поради горчивия си вкус. Повечето от тях харесват обичайните млечни шоколади, които също имат много захар и мазнини. Някои от тях дори съдържат кофеин, който може да повлияе на настроението на детето ви. 

Прочетете етикетите на шоколада, за да се уверите, че няма кофеин.
 
За да изберете правилния вид шоколад, не забравяйте тези съвети.
  • Потърсете такива, които са с ниско съдържание на мазнини, захар и мляко.
  • Шоколадите с ядки са по-здравословен вариант в сравнение с обикновения млечен такъв. Въпреки това за някои деца може и да са лош вариант, ако например детето ви има алергии.
  • Купувайте шоколади без кофеин или транс-мазнини.
  • Купувайте по-малки шоколади, за да ограничите приема на захар и мазнини.
  • Можете също така да консумирате шоколад чрез шоколадовите бисквити, сладкиши и сладоледи. Но тези храни имат повече захар и мазнини в сравнение с шоколад.
  • Избягвайте да използвате това сладко изкушение като подкуп или награда, с цел да накарате детето си да направи нещо.

Шоколадът е може би една храна, която вашите деца ще продължат да обичат през целия си живот. Така че, дори не мислете за спирането му. И вие също не трябва! Единственото нещо, което трябва да направите, е да повлияете на хранителните навици на детето си, така че те да се наслаждават на шоколада умерено и да не се пристрастяват към него!

Смятате ли, че шоколадът е добър за децата? Кажете ни защо да или защо не.

още интересни шоколадови рецепти:

виж тук

Шоколадова торта за първи рожден ден (без захар)

Сладка шоколадова торта с ягоди и блатове от пухкави палачинки

 

 

 

papkane2

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *