Крем супа от целина и пащърнак.
Подгответе свежа, нискокалорична супа от здравословни зеленчуци, която ще е и засищаща, вегетариански обяд или вечеря. Може да сервирайте с парчета хрупкав хляб
Целина е зеленчук, който често се пренебрегва. Обикновено се използва за ароматизиращи бульони или се слага в минималистични количества в някои супи. Този път тя е звездата в това ястие. Ястие, което е деликатно ароматизирано и идеално за периода есен-пролет.
Целината има сладък и земен вкус, когато се приготвя с праз.
Малко информация относно въвеждането на зеленчуците.
Целина (корен)
– 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
– богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
– етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
– алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
– листа от целина: след 8-10 м. или по-късно
Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек.
Кои зеленчуци са по-тежки и опасни (за евентуална алергия) храни:
спанак | домат | цвекло | целина | череши | киви | пълнозърнеста ръж |
---|---|---|---|---|---|---|
целулозен | непоносимост към киселината | разхлабва | възможен алерген | газообразуващи | възможен алерген | тежка за стомаха |
Проблемни подправки под 1 год.:
– ванилия (да не съдържа алкохол)
– горчица
– канела (спорен алерген)
– къри (понякога алерген)
– лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
– целина (алерген)
– хрян
Още вкусни супи:
1 thought on “Крем супа от целина и пащърнак”