Царевични соленки със сирене
60 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
200 г царевичен грис
500 мл вода
40-50 г. сирене
40 г. масло
сухи подправки: сминдух, самардала, чубрица, босилек, кимион и др. по желание
Хранителен състав:
царевичен грис: витамина А, фолиева кисилина и минeралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и цинк.
Стъпки на приготвяне
1. Слагаме водата в тенджерка и когато заври изсипваме подправките и пускаме бучката масло във врящата вода да се разтопи.
2. Изсипваме царевичния грис и бъркаме с дървена лъжица до сгъстяване на сместа. Знак за готовността на качамака е отлепянето му от стените на тенджерата.
3. Сваляме от котлона, натрошаваме сиренето и рабъркваме.
4. Поставяме полиетиленово фолио на дъното на тенджерка или форма за кекс, така че краищата да излизат достатъчно за завиване отгоре. Изсипваме сместа върху фолиото, притискаме с лъжица, за да се уплътни и покриваме с краищата фолио отгоре. Оставяме в хладилника за 1/2 - 1 час да стегне.
5. Изваждаме качамака от хладилника, отделяме го от фолиото и го нарязваме на тънки филийки с дебелина 0,5 см.
6. Подреждаме соленките в тава върху хартия за печене. Намазваме ги отгоре с разбит жълтък, в който сме сложили няколко капки олио и поръсваме със сусам ( Внимание: за да избегнете риска от задавяне със сусамовите семки при много малките деца, може да не ги слагате или предварително да ги смелите в мелничка за кафе). Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна докато крайчетата на соленките станат златисти. Изваждаме ги от фурната и ги оставяме да изстинат преди сервиране.