ПРОСО С МАСЛО И СИРЕНЕ
Знаете ли, че просото може да бъде също толкова полезна и питателна храна, както по-голяма част от зърнените култури?
Зърнени храни с високо съдържание на желязо.
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо 6.8
Елда 3.9
Ечемик (глутен) 6.0
Овес (глутен) 4.6
Пшеница 3.1
– Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
– Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от ‘естествени’ източници.
– Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
* прием едновременно с витамин С
* накисване на зърната
* отделна консумация на продукти, богати на калций
Домашните каши или приготвено вкъщи брашно са безспорно полезни.
Но са и пълнозърнести храни и от гледна точка на захранването:
–> приготвят се по определена технология (накисване + варене)
–> избягват се при чувствително стомахче (заради фибрите)
–> биха могли да бъдат алерген (заради обвивката на зърната)
Допълнителна информация за качествата на просото може да прочетете тук.
На сайта ни може да намерите още много рецепти с просо. Ето няколко варианта: боза, просо с плодове.