МЪФИН С АНАНАС И ИЗВАРА
Що е това мъфин?
Мъфинът (от английски Muffin) представлявта малък кръгъл кекс. Мъфините се приготвят от брашно, бакпулвер, кисело мляко, масло, яйца и плодове на парченца или шоколад по желание. Пекат се във форми във фурна, загрята до 250 °C. Мъфините се появяват в Англия и в началото са били правени с мая, впоследствие се разпространяват и в Америка, откъдето стават известни по цял свят.
Мъфинът е вид малко кексче, което може да е сладко или по-хлебно, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб. Те са предвидени за един човек, за едно ядене и са популярни по света като сутрешна или следобедна закуска. За да са вкусни трябва да са меки и леки, а тестото от което се правят увеличава обема си почти двойно при печенето.
Има два вида мъфини – английски и американски.
Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин се има предвид далеч по-популярната американска разновидност. Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2 – 3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол. За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 °С за около 25 – 30 минути. Броят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери.
Мъфините не е задължително да са сладки и могат да се разделят на два вида според вкуса си – сладки и хлебни. Когато се приготвят сладки мъфини в тестото се слага повече масло и захар, а за хлебни, по-малко. Обикновено тестото съдържа брашно, захар, бакпулвер или сода, яйца, мазнина и мляко. Могат да се използват и разнообразни добавки, като например плодове, ядки, шоколад, стафиди и други, които придават допълнителен аромат и вкус, а глазирането на мъфина го превръща от обикновено малко кексче в нещо далеч по-специално.
Още 5 рецепти с вкусни сладки мъфини на ПАПУ:
Мъфини с рикота и сладко от вишни
Мъфини с праскови, тахан и чия
Мъфини с тиква и черен шоколад
Здравейте,
Може ли да се замести бялото брашно с лимецово брашно?
Да, може. Вероятно ще трябва да промените количеството на брашното. Започнете с по-малко и добавяйте, докато достигнете гъстотата на тестото описана в рецептата
. Извинявам се за закъснелия отговор.