Дете под 1 год. няма нужда от концентрирани фибри – ядките така или иначе съдържат и трици. Ценните минерали и витамини като желязото например се съдържат и в обвивката на зърното (т.е. в триците), и в сърцевината – самите овесени ядки имат достатъчна хранителна ценност за дете под 1 год.
Иначе има много рецепти за деца под 1 год., в които към брашното за каша или зърнените храни се добавят 1-2 щипки трици. Но в случая те по-скоро имат регулиращ ефект, отколкото някаква значителна хранителна стойност предвид количеството. Под 1 год. по-добрият начин за регулиране на стомахчето е с плодове и зеленчуци, както и с повече течности.Обработка на зърнени храни
Обработка на зърнените храни
Всички зърнени храни би трябвало да са обработени по някакъв начин. Проблемът (особено при нерафинираните зърна) е съдържанието на мазнини, които бързо се окисляват и влошават хранителната стойност. Не знам какво точно се има предвид под ‘стабилизиране’ в случая, но може да е сходен процес с този при другите зърна. Те се обработват термично, за да издържат поне 6 месеца по рафтовете на магазините – от което губят голяма част от био-активните си ензими, но не изцяло. Ако се накиснат, могат да покълнат и да повишат хранителната си ценност.
Боровинките не са в една група с капините, малините и ягодите и се считат за слабоалергизиращи в повечето случаи.
1 thought on “Нектар от боровинки, овесени ядки и банан”