Мъфини с ябълки, моркови и джинджифил

40 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 ч. пълнозърнесто брашно
1 ч. бяло брашно
1/2 ч. ябълково пюре (може да го направите като пасирате няколко ябълки)
4 с.л. кафява захар
1 с.л. бакпулвер
щипка сол
2 бр. яйца
1/4 ч. масло, разтопено
1 ч. кисело мляко
2 бр. ябълки, настъргани
2 бр. моркови, настъргани
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил, настърган
1 ч.л. екстракт ванилия

Хранителен състав:

Моркови: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций

Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчна и лимонена киселина., дъбилни вещества и витамините В1, В2, С, Е, Р и РР.

Стъпки на приготвяне

1. В голяма купа слагаме всички сухи съставки и разбъркваме. В друга купа разбиваме яйцата, маслото, киселото мляко, пюрето от ябълки и екстракта от ванилия.

2. Комбинираме мокрите съставки и сухите съставки. Разбъркваме ги добре. Прибавяме ябълката, морковът и джинджифила.

3. Изсипваме тестото във форми за мъфини и печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

Мъфини с ябълки, моркови и джинджифил

Мъфини с ябълки, моркови и джинджифил

МЪФИНИ С ЯБЪЛКИ, МОРКОВИ И ДЖИНДЖИФИЛ

Мъфини с ябълки, моркови и джинджифил е здравословна вкусна закуска за дечицата. От опит знам, че и ние възрастните си похапваме от тази вкусотия, ммммм…. 🙂

И тъй като сайта ни е насочен към храненето на бебета и малки деца ще ви запознаем с:

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:

– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ

Зеленчук и плод не е добра комбинация за стомахчето. Плодовите захари ферментират по различeн начин, смилаемостта на целулозата е различна и т.н. Изключение са комбинациите морков+ябълка, както и тиквата, тъй като се счита и за зеленчук, и за плод.

Зеленчуци:
– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)

– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)

След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:

Солени мъфини с коприва, яйца и сирене

Мъфин с ананас и извара

Шоколадова торта за първи рожден ден (без захар)

 

 

 

 

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *