Натурална сладост!
Елда с ананас и банан
20 мин.
лесно
10 +
Необходими продукти
2 с. л. елда, накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 ч. л. гхи или кокосово масло
1 цял резен от ананас с дебелина около 3 см.
1 бр. банан
Хранителен състав:
Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк
Ананас: минералите - желязо, калий, калций, йод и витамини от групата В, витамин А и С.. Съдържа бромелин - стимулиращ храносмилането фермент.
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме елдата. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време обелваме внимателно кората на ананаса и премахване сърцевината от резена. Обелваме банана. Нарязваме плодовете на малки парчета и ги пасираме продължително време.
3. Сварената елда отцеждаме от водата. Прибавяме я при пасираните плодове и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме цялата каша.