Крем от тиква и печени чушки
40 мин.
лесно
10 +
Необходими продукти
100 гр. сварена на пара тиква цигулка
2 бр. скилидки чесън ситно накълцани
3 бр. печени чушки, обелени и нарязани на ситно
2 – 3 с.л. зехтин или гхи
1/2 стрък праз лук
700 мл. зеленчуков бульон. Рецептата може да видите на сайта ни.
50 гр. ориз
1 щипка индийско орехче
1/2 ч. л. червен пипер
пестеливо на сол
сока на половин лимон
Хранителен състав:
тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини
Червени чушки: витамините А, В1, В2, В6, С и Е, калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и захари.Стъпки на приготвяне
1. На умерен котлон задушаваме ситно нарязаният праз и чесън. Към мазнината винаги прибавяме малко от бульона, за да предпазим зеленчуците от запържване. След около 4-5 мин. прибавяме и ориза и доливаме половината от бульона. Когато водата намалее наполовина добавяме и останалата вода от бульона. Прибавяме подправките.
2. Малко преди пълната готовност на ориза прибавяме пюрето от тиква и чушките. Варим до пълна готовност на ориза.
3. Прибавяме лимона и пасираме. Крем супата може да поднесем със залъчета от домашен хляб, кисело мляко и/или натрошено сирене.