От всички рецепти с червена леща досега, тази е рецептата, която печели по всички критерии. Предлагам я и на вас!
Крем от червена леща с нахут
60 мин.
лесна
10 +
Необходими продукти
1 ч. червена леща (накисната от предната вечер във вода с 1 с.л. лимон)
1/4 ч. нахут (накиснат от предната вечер във вода с 1 с.л. лимон)
1 гл. лук
200 мл. доматен сок
2 бр. моркови
1/2 от пащърнак
1 л. топла вода с 1 ч.л. зеленчуков бульон
(рецептата за зеленчуковия бульон може да видите на сайта)
1 резен около 2 см. целина
2 с. л. кисело мляко или сока на 1/2 лимон
подправки: чубрица, кимион, пресен магданоз
Хранителен състав:
Червена леща: желязо, калий, тиамин и фолати
Нахут: Витамин В5, В4, фолиева киселина, С и миниралите - магнезий, желязо, калции, калий, манган, натрий
Стъпки на приготвяне
1. Сваряваме нахута. Отделно от него в кана сипваме литър топла вода и прибавяме 1 ч.л. домашен зеленчуков бульон.
2. В тенджера загряваме олио и вода от бульона и към тях прибавяме лука. Задушаваме за 4-5 мин. като внимаваме да прибавяме по малко вода, всеки път, когато тя намалее (с цел да не запържваме). Добавяме нарязаните на малки кубчета моркови, пащърнак, целина и задушаваме за още 4-5 мин.
3. Прибавяме домат от консерва, разбъркваме и добавяме лещата и отцедения от водата нахут. Доливаме бульона. Варим около 30- 40 мин. на умерен котлон или до пълно омекване на лещата.
4. Може да прибавим наситнен магданоз и сока на половин лимон или кисело мляко. Така приготвена, лещата с нахут може да бъде поднесена пасирана или като супа, в зависимост от вашите и на детето предпочитания.