Прекрасна, вкусна закуска! Към нея може да направим и чаша гъст айран.
40 мин.
лесно
12м. +
1 ч.ч. настъргани на ситно ренде моркови
1 к.ч. смлени на брашно орехи
60 гр. натрошено сирене
1 ч.ч. брашно
1 бр. яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. меко масло или гхи
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сода
Моркови: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калцийЯйца: белтъчини, витамините A, D и E, D, холин.
1. В дълбока купа разбиваме яйцето, маслото и зехтина. Изсипваме при тях киселото мляко, в което сме сложили содата и сме го оставили да шупне за няколко минути. Объркваме сместа до хомогенност. Добавяме брашното и разбъркваме отново. Накрая прибавяме натрошеното сирене, орехите и морковите и объркваме, за да се разнесат равномерно в сместа.
2. Намазваме със зехтин и набрашняваме тавичка за мъфини. Насипваме сместа в гнездата на тавичката. Печем в предварително загряна фурна на 170 гр. за 20 мин. или до порозовяване на мъфините. Може да проверим готовността им и с дървени клечки за зъби.
Прекрасна, вкусна закуска! Към нея може да направим и чаша гъст айран.