Мусака с домашна лютеница
60 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
1/2 кг картофи
300 г телешка кайма
1 глава лук
3 с.л. лютеница
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. брашно
3 с.л. олио
подправки: червен пипер, чубрица, сол
Хранителен състав:
телешко месо: белтъчини, витамин В2 и В4, фолиева киселина, фосфор, калий, магнезий, калций
картофи: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, селен, фосфор, магнезий, калций
Стъпки на приготвяне
1. В дълбок тиган загряваме олиото с малко вода и задушаваме наситнения лук за кратко. Прибавяме каймата и доливаме още малко вода. Разбъркваме и задушаваме още 2-3 мин. като внимаваме каймата да не остане на бучки.
2. След като каймата придобие светъл цвят, поръсваме с подправките, прибавяме лютеницата, обелените и нарязани на малки парчета картофи и 1 ч.ч. вода и готвим на умерен огън още 5-6 мин.
3. Прехвърляме ястието в тава и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин.
4. Разбиваме яйцето с киселото мляко и брашното и заливаме мусаката. Печем още 10 мин. до получаване на златиста коричка.
5. Поднасяме ястието топло с лъжица кисело мляко по желание.