Кейк от паста с тиква и горгонзола

45 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

500 г ригатони паста
50 г сирене пекорино
40 г сирене горгонзола
2 листа салвия
4 с.л. сирене рикота
3 моркова
1 средна тиква
1 с.л ябълков оцет
500 мл. зеленчуков бульон (рецепта може да намерите на сайта ни)
2 с.л. зехтин екстра върджин
щипка сол

Хранителен състав:

Стъпки на приготвяне

1. Разполовяваме и почистваме тиквата от семките. Обелваме я и я нарязваме на малки парчета. Нарязваме и морковите.

2. Слагаме зеленчуците в купа и овкусяваме с оцета, зехтина и солта. Разбъркваме.

3. Поставяме зеленчуците върху хартия за печене и запичаме в умерена фурна за 30-35 мин, като периодично разбъркваме.

4. Ако искаме да предложим зеленчуково пюре на малкото си бебе, в този момент отделяме част от изпечените зеленчуци и пюрираме. Останалата част поставяме в блендер, като добавяме листата салвия, сиренето рикота и зеленчуковия бульон, който предварително сме разтворили в 500 мл. гореща вода

5. В тенджера с подсолена вряща вода сваряваме пастата за 4 мин. (тя ще се досвари в процеса на готвене след това). Ако търсим по-оригинален вид на ястието, избираме си малки цилиндрични формички с отделящо се дъно, в основата на които поставяме слой от пюрето и отгоре нареждаме вертикално ригатоните. Ако искаме да улесним процеса, използваме тавичка, в която също поставяме слой пюре и отгоре разполагаме хоризонтално пастата.

6. Върху реда паста разпределяме останалото пюре. Отгоре поставяме настъргано сирене пекорино и парченца горгонзола.

7. Печем в умерена фурна на 180 градуса за около 30 мин, като последните 5 мин. на функция грил.

Кейк от паста с тиква и горгонзола

Кейк от паста с тиква и горгонзола

КЕЙК ПАСТА С ТИКВА И ГОРГОНЗОЛА

Кейк от паста с тиква и горгонзола е засищащо и вкусно ястие за всяко хлапе. Тази паста е прекрасна идея и за празнична трапеза. С нея можете да задоволите цялото семейство, включително и бебето! 

ПОДХОДЯЩА ЛИ Е ТАЗИ РЕЦЕПТА ЗА БЕБЕТА И ОТ КАКВА ВЪЗРАСТ?

Печеното пюре от тиква и моркови можете да сервирате на вашето бебе, още когато то навърпи 6 месеца. Между 8-10 месеца към зеленчуците може да добавите и рикота и зеленчуков бульон без сол. За останалата част от възрастни в семейството и по-големите деца се придържайте към рецептата и ще получите зашеметяваща вкусна паста! Ястието може да бъде приготвено в форма за печене, но можете да си поиграете малко повече, като приготвите фантастична моно порции.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ЗА ДА НАПРАВИТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА

Тиква: Белите тиквата и да премахвате семките. Нарязвате я на малки парчета.

Морковите: Белите морковите и ги нарязвате на парченца . 

Паста: Сварете пастата с 4 минути по-малко от препоръчаното време за готвене на опаковката, защото след като изпечете пастата във фурната, може макароните да станат разварени или преготвени! Ако при изпичането на пастата ще я позиционирате вертикално  използвайте паста – ригатони в цилиндрична форма, която да напълните с тиквеният сос. Другия вариант е по-лесното решение, да използвате всякакъв вид паста с къса форма. -фузили или мидички или панделки са прекрасна идея.

Накисване в оцет: Слагате нарязаните зеленчуци в купа и добавете 1 супена лъжица ябълков оцет + 2 супени лъжици екстра върджин зехтин + щипка сол. Разбъркайте. Ако готвите за вашето бебе, пропуснете солта.

Заместители на сирене: наистина се нуждаете от силно сирене за тази рецепта, за да балансирате сладостта на тиквата и морковите. Пекорино и горгонзола са двата  любими избора за тази рецепта. Можете да ги замените с всяко отлежало сирене: синьо сирене, манчего, гауда, азиаго. За деца под 12+ обаче по-добрия вариант е да използвате по неутрално на вкус сирене или да намалите наполовина посочения в рецептата грамаж.

 СГЛОБЯВАНЕ НА ПАСТА, ТИКВЕН СОС И СИРЕНА

Напълнете ригатоните с тиквената смес и отгоре поръсете настърганото сирене – пекорино и сиренето – горгонзола на парчета.

И НА ФИНАЛА НА РЕЦЕПТАТА

 Печете в предварително загряна фурна за 30 минути (последните 5 минути на режим грил).

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ
глутен, въвеждане на глуте, здравословни рецепти за деца

 

 

Facebook Comments Box


4 thoughts on “Кейк от паста с тиква и горгонзола”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *