Пиле с ориз

40 мин.

лесно

8+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (9 гласа, средно: 4,11 от 5)
Loading...

Необходими продукти

50 гр. пилешко филе
50 гр. ориз
1/4 от малка глава лук, обелен и нарязан на ситно
щипка чубрица
зехтин

Хранителен състав:

Пилешко месо: витамин А, В2, В4, калий, калций, магнезий, желязо

Ориз: източник на въглехидрати и влакнини, витамин В6, фолиева киселина, селен, магнезий

Стъпки на приготвяне

1. Предварително сваряваме месото и го нарязваме на малки парченца.

Съвет: Ако разполагате с цяло пиле, може да го сварите в леко подсолена вода, да го обезкостите и да разпределите месото на порции в пликове за замразяване. Така може да го съхраните в камерата на хладилника за около месец и да го използвате, когато Ви е необходимо.

2. В подходящ съд загряваме зехтин и малко вода. Към тях прибавяме лукът и го задушаваме за 4-5 мин. След това добавяме ориза, подправка и вода, като количеството е 1 част ориз и 3 части вода. Варим под капак на слаб котлон до готовност на ориза.

3. 5 мин. преди да свалим ориза от котлона добавяме месото. Разбъркваме.

В зависимост от предпочитанията на бебето/детето може да пасираме ориза и месото. В този случай добавете и няколко лъжици вода, за да не е много гъсто и лепкаво пюрето.

Пиле с ориз

Пиле с ориз

Формула за количество месо
– започва се с 10 или 15 гр.
– всеки месец се увеличава с 5 или 10 гр.
– на 1 год. се достига количество между 30 и 80 гр.

Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. – най-често срещаната препоръка в различните схеми:
– българските: около 50-60 гр.
– руските: 70-80 гр.
– френските: 30 гр.
– испаноезични: 40-50 гр. или повече
– американските, канадските: 50-80 гр.
и т.н.

 

грамажи на месо:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 гр. месо
2 с.л.месо=25 гр. месо
3 с.л. месо=40 гр. месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 гр. месо
1/8 чаша=30 гр.
1/4 чаша=60 гр.

30 гр. е приблизително колкото кибритена кутийка

 

Кога месо
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).

Какво месо
За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
– крехко
– без мазнини
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо.

Ред  на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Ред на въвеждане на месото
В повечето схеми на захранване няма изрична препоръка за реда на въвеждане на основните видове месо. Достатъчно е първите 2-3 вида месо да отговарят на 2 условия:
– крехко
– без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.

В някои схеми се започва с птиче месо, телешкото традиционно е втори вид месо.
В други схеми се започва с телешко като първи вид месо.

Време за въвеждане
Първото месо се дава всеки ден, както при всяка нова храна постепенно се увеличава дозата. След това се редува през ден с постно пюре или се предлага всеки ден месо от 8-12 м. нататък в зависимост от местните препоръки и педиатричната школа.
Между първото и второто месо е добре да има около 2 седмици.
С втория вид месо се захранва пак постепенно – целта е да се проследи алергична реакция и да привикне стомахчето към различен вид месо (конкретно телешкото е по-трудносмилаемо). Иначе като вид храна се счита за въведено.

papkane2

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *