Пюре от сурови плодове.
Може след 6 м.
– пюре само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално).
– пюре от плодове, което не трябва да предизвиква никакъв стомашен дискомфорт.
Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените.
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст).
– пюрето от сурови плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането).
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)
Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи.
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)
Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.
Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.
Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.
Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.
С началото на захранването – повече течности:
– предлага се по-течно пюре (с повече вода или мляко)
– предлага се достатъчно мляко в рамките на деня
– предлага се вода в рамките на деня (при захранването това е много важно)
– предлага се малко водичка преди хранене (1-2 лъжички 10 мин. преди пюрето)
Още рецепти за плодови пюрета, които може да намерите на сайта ни:
“ Пюре от ябълки и сини сливи“