ФРЕНСКА ПАЛАЧИНКА – АСИ
Френска палачинка – Аси е вкусна, лесна и полезна закуска. Може да я подсладите или осолите, според собствените ви предпочитания.
В тази рецепта се използват яхца и прясно мляко. Ако скоро сте започнали захранването на вашето мъниче, може би информ,ацията по-долу ще е полезна за вас. Ако отдавна е минал този период, просто се насладете на тази вкусна рецепта.
ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА ЗАХРАНВАНЕ С ЖЪЛТЪК И ЦЯЛО ЯЙЦЕ
Жълтъкът в детското хранене не е ценен само заради желязото.
Холестеролът не е толкова много и не е проблем, ако се спазват съвременните препоръки в детското хранене за не повече от 2-3 пъти яйца седмично.
Вариант 1 (френска схема)
6 месец: начало за жълтък
6-9 месец: ½ жълтък
10-12 месец: цял жълтък или ½ яйце
Отложеното въвеждане след 1 год. няма доказан ефект.
Вариант 2 (американска схема)
9-12 месец: от ½ до цял жълтък
9-12 месец: до 3-4 пъти седмично
12 месец: цяло яйце
Вариант 3 (швейцарска схема)
7 месец: начало за жълтък
7-12 месец: 1 жълтък на ядене
7-12 месец: 1-2 пъти седмично
Вариант 4 (испанска схема)
9-10 месец: начало за жълтък
9-12 месец: сварен жълтък или добре сготвен в храна
12 месец: цяло яйце
Вариант 5 (английска схема)
6-9 месец: яйце (евентуално само жълтък)
Твърдо сварено.
Вариант 6 (гръцка схема)
8 месец: ½ лъжичка
Как: постепенно до цял жълтък
Колко: до 3 жълтъка седмично
Вариант 7 (унгарска схема)
9 месец: жълтък
13-18 месец: белтък
Много умерена и актуална схема на захранване.
Вариант 8 (канадска схема)
7-9 месец: жълтък (или 2-3 седмици след въвеждане на месото)
7 месец: ½ жълтък или 2 ч.л.
7-12 месец: до 3 пъти седмично
12 месец: цяло яйце
Вариант 9 (австралийска схема)
8 месец: начало за жълтък
12 месец: цяло яйце
Според проучвания на 6 м. може да се толерира жълтък. Превантивно от 8 м.
Вариант 10 (руска схема)
8-10 месец: ¼ жълтък
10-12 месец: ½ жълтък
12 месец: 1 яйце
Вариант 11 (руска схема)
Начало: под ¼ жълтък
След 7-10 дни : ½ жълтък
Колко: 2-3 пъти седмично
Цяло яйце: на 1 год.
Вариант 12 (испаноезични схеми)
9 месец: ¼ жълтък (започва се с ¼)
10 месец: 1 жълтък (достига се след 1 месец въвеждане; 2-3 пъти седмично)
12 месец: 1 яйце
1-3 год.: 2 яйца седмично
Вариант 13 (испаноезични схеми)
7-8 месец: ¼
9-10 месец: ½ или цял жълтък
12 месец: жълтък и белтък
Вариант 14 (англоезични, неевропейски схеми)
8-10 месец: от ¼ до ½ жълтък
10-12 месец: цял жълтък (може и малко белтък )
Вариант 15 (френскоезични схеми)
8-9 месец: ½ жълтък
10-12 месец: 1 жълтък или ½ яйце
12+ месец: 1 бр. яйце (под всякаква форма, без рохко сварено)
Вариант 16 (френскоезични схеми)
6-9 месец: ½ жълтък (= 10 гр. месо)
9-11 месец: 1 жълтък или ½ яйце в сладкиш, бисквити и пр. (20-25 гр. месо)
12-18 месец: 1 бр. яйце ( = 50 гр. месо)
Вариант 17 (СЗО)
Няма точни препоръки за възраст.
Месо, птиче месо, риба и яйца се предлагат всеки ден или възможно най-често.
6-8 м. е възрастовия интервал в Латинска Америка, Южна Азия и др. (според обзор на препоръки за деца на АМ, невегетарианци)
РЕД ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ:
сирене-(извара)-масло-кисело мляко-прясно мляко
масло-сирене-извара-кисело мляко-прясно мляко
масло-извара-сирене-кисело мляко-прясно мляко
Масло -8 м.
Сирене – 8,10 м.
Извара – 8,10 м.
Сметана, сухо мляко в пюре – 8, 10 м.
Кисело мляко, йогурт – 8, 12 м.
Прясно мляко (това е смисълът на ‘краве мляко’ в преводните статии)- 12 м.
ВИЖ ОЩЕ РЕЦЕПТИ С ЯЙЦЕ:
Гнездо от спанак с яйце на фурна
Пастет от яйце, сирене и кисело мляко
Филия с авокадо и яйце