Сладка плодова закуска с извара

10 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 4,60 от 5)
Loading...

Необходими продукти

50 гр. извара, обезолена
1 бр. банан, обелен и нарязан на парчета
2 с.л. кисело мляко
1 бр. праскова, измита, обелена , почистена и нарязана на парчета
1ч.л. масло, гхи

Хранителен състав:

Извара: белтъчини, калций, фосфор, желязо, магнезий, аминокиселини.

Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.

Праскова: витамините А, С, В5, К1 и минералите калий, калций, магнезий, флуорид и желязо. Ароматът на прасковата се дължи на сложна смес от мравчена, оцетна, валерианова и каприлова киселина.

Стъпки на приготвяне

1. В блендер слагаме изварата, млякото, маслото, 1/2 от банана и прасковата и пасираме.

2. Другата половина от плодовете нарязваме на малки парченца. В купичка изсипваме плодовата извара и добавяме към нея нарязаните плодове. Объркваме добре и поднасяме.

Сладка плодова закуска с извара

Сладка плодова закуска с извара

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)
Праскови, нектарини, кайсии
– сурови: след 8 м. (непосредствено след първите сурови плодове)
– пюре: 6-8 м. (суровите съдържат доста пектин, който е проблем за нежното стомахче)
– при алергична обремененост: след 1 год.
– ценен витаминен и минерален състав (витамин С, бета-каротин и др.)
– имат регулиращ ефект за стомахчето (алтернатива на крушите и сливите)
– слаб алергенен потенциал.

 

Ред за въвеждане на млечни продукти:

Масло = 8 м.
Сирене = 8-10 м.
Извара = 8-10 м.
Сметана, сухо мляко в пюре = 8-10 м.
Кисело мляко, йогурт = 8-12 м.
Прясно мляко (това е смисълът на ‘краве мляко’ в преводните статии) = 12 м.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *