Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)
Праскови, нектарини, кайсии
– сурови: след 8 м. (непосредствено след първите сурови плодове)
– пюре: 6-8 м. (суровите съдържат доста пектин, който е проблем за нежното стомахче)
– при алергична обремененост: след 1 год.
– ценен витаминен и минерален състав (витамин С, бета-каротин и др.)
– имат регулиращ ефект за стомахчето (алтернатива на крушите и сливите)
– слаб алергенен потенциал.
Ред за въвеждане на млечни продукти:
Масло = 8 м.
Сирене = 8-10 м.
Извара = 8-10 м.
Сметана, сухо мляко в пюре = 8-10 м.
Кисело мляко, йогурт = 8-12 м.
Прясно мляко (това е смисълът на ‘краве мляко’ в преводните статии) = 12 м.