Ципура на фурна с масло от салвия и чесън

60 мин.

лесно

9 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 бр. ципура
1 с.л. масло
1 скилидки чесън, пресован
7 бр. листа от прясна/сушена салвия, намачкана или счукана в хаванче
3 бр. цели листа от салвия
щипка сол, за деца над 12+
1 бр. лимон
4 с.л. зехтин
100-150 мл. вода
2 бр. домати или 5 бр. чери домати

Хранителен състав:

Риба: витамините А, В3 и минералите: калий, калций, магнезий, селен, натрий, цинк фосфор, аминокиселини

Стъпки на приготвяне

1. Смесваме в купа маслото, пресования чесън, счуканата салвия и объркваме всички съставки. За деца над годинка може да прибавим и малко сол.

2. Почистваме рибата, напръскваме я с малко лимонов сок отвън и отвътре. От едната страна на рибата с нож правим по три напречни разреза под ъгъл. Във всеки разрез поставяме по топче от маслено-чесновата смес, листенце салвия и по тънък половин резен лимон.

3. В съд за печене с капак поставяме рибата с разрезите нагоре и я заливаме с водата и 2 с.л. зехтин. Отгоре нареждаме няколко резена домати или цели чери доматчетата и поливаме с още 2 с.л. зехтин. Печем с капак в предварително загряна фурна на 200 градуса за 30 мин. След това махаме капакът допичаме за още 20-30 мин. до зачервяване. По време на печенето наблюдаваме нивото на течността - да не извира.

Ципура на фурна с масло от салвия и чесън

Ципура на фурна с масло от салвия и чесън

Аргументи за/против ранното и по-късно захранване с риба

 

8-10 месец:
– 40% от рибните алергии са към конкретен вид риба, а не изобщо (напр. хек е подходяща риба или всякакво филе)
– съдържа незаменими аминокиселини (повече от месото)
– съдържа полиненаситени мастни киселини (по-лесно смилаеми от животинските)
– рибата съдържа по-малко съединителна тъкан (лека за храносмилането)
12 месец:
– повечето риби са силен алерген
– морската риба е по-силен алерген от речната (херинга, скумрия, сьомга, треска)
– риба тон и скумрия (от консерва) – имат високо съдържание на хистамин.

 

Относно честотата на предлагане безспорно има разминаване в схемите на захранване, въпрос на местни педиатрични традиции и географски ширини. Но има една обща препоръка: от 10-12 м. нататък в детското меню всеки ден трябва да присъстват месо, риба или яйце. На тази възраст месото може да се предлага 5-6 пъти седмично, риба – 1 път седмично, постно – евентуално 1 път седмично. Жълтъкът не е нужно да се редува с месото, достатъчно е да се предлага не повече от 2-3 пъти седмично.

Количеството за 10 м. – препоръките варират от 25 до 50 г дневно, което се равнява на 2-4 с.л. пасирано или ситно скълцано месо. Различията отново са въпрос на педиатрична школа. Има схеми, които препоръчват по-умерен прием на месо (напр. френските), като тази тенденция се запазва и след 1 год. Други схеми традиционно са по-настоятелни в това отношение (испанските, руските и т.н.).

Пюретата съдържат напълно достатъчно количество месо според някои стандарти и недостатъчно, ако се съпоставят с други.

Видът на месото е другото важно нещо, освен колко често се предлага и по колко. За възраст 10-12 м. е важно да се редуват различни видове месо, тъй като всяко от тях си има предимства в детското хранене. Свинското и агнешкото са напълно допустими и са добро допълнение към птичето и говеждото, рибата също може да бъде добра алтернатива на тази възраст.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *