МЪФИНИ С ЯБЪЛКИ, МОРКОВИ И ДЖИНДЖИФИЛ
Мъфини с ябълки, моркови и джинджифил е здравословна вкусна закуска за дечицата. От опит знам, че и ние възрастните си похапваме от тази вкусотия, ммммм…. 🙂
И тъй като сайта ни е насочен към храненето на бебета и малки деца ще ви запознаем с:
Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)
Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето ‘чистия’ вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.
ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ
Зеленчук и плод не е добра комбинация за стомахчето. Плодовите захари ферментират по различeн начин, смилаемостта на целулозата е различна и т.н. Изключение са комбинациите морков+ябълка, както и тиквата, тъй като се счита и за зеленчук, и за плод.
Зеленчуци:
– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)
– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)
След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.
ВИЖТЕ ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:
Солени мъфини с коприва, яйца и сирене
Шоколадова торта за първи рожден ден (без захар)