ВКЪСНА РЕЦЕПТА, ВДЪХНОВЕНА ОТ ПРОЧУТИЯ АМЕРИКАНСКИ БАНАНОВ ХЛЯБ
Банановият хляб (на английски: banana bread) е сладкиш приготвен с намачкани банани, характерен за кухнята на САЩ. Най-често приготвян в провоъгълна форма, с основни съставки банани, брашно, масло или растително олио, кафява захар, яйце.
Рецептите за бананов хляб стават популярни в САЩ през 1930-те, след въвеждането на сода бикарбонат като набухвател в сладкарството.
Вариациите му включват добавяне на орехи и шоколадови парченца.
В тази рецепта използваме пюре от кайсии и банан
ОЩЕ РЕЦЕПТИ С БАНАН
ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
Как да запазите максимално хранителната стойност на продуктите при приготвянето на храната
1. Измивайте добре продуктите на течаща вода. Не ги оставяйте да киснат във водата.
2. Почиствайте и нарязвайте продуктите непосредствено преди варенето, за да нямат продължителен контакт с въздуха.
3. Изрязвайте от плодовете и зеленчуците наранените и загнили части.
4. Почиствайте месото от сухожилия, ципи, кости и тлъстини.
5. Не варете продуктите дълго време – това увеличава загубата на витамини.
6. Зеленчуците слагайте в кипяща, леко под солена вода, а плодовете – в подсладена. Високата температура разрушава ензимите, които разграждат витамините. В хладка вода загубата на витамини силно се повишава.
7. Ограничавайте достъпа на въздух до продуктите по време на варенето. Тенджерата трябва да е плътно затворена. Не я отваряйте често. Варете на тих огън, без да бъркате ястието. Ако се налага да го разбъркате, разклащайте тенджерата. Когато варите зеленчуци, за пюре, най-добре е да ги варите цели, необелени, на пара. Как става това? Ако използвате обикновена тенджера, налейте на дъното й 4 пръста вода, поставете решетъчно дъно или гевгир. След завирането на водата сложете измития зеленчук. Варете при плътно затворен капак.
Много подходящи са херметическите тенджери под налягане, в които продуктите се сваряват за кратко време и при липса на въздух.
8. Не слагайте хлебна сода във водата, защото в алкална среда витамин С и В1 бързо се разрушават.
9. Не изхвърляйте водата, в която сте варили хранителни продукти, защото тя съдържа ценни минерални вещества и витамини.
10. Избягвайте претоплянето и продължителното престояване на храната, защото витамините, особено витамин С, силно намаляват.
11. Кравето масло прибавяйте накрая, след като храната вече е готова, като само го разбъркате добре.
1 thought on “Сладък хляб с кокос, кайсии и банан”