Сладък хляб с кокос, кайсии и банан

1 ч. 10 мин.

лесно

15+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

3 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. кокосово масло
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. заквасена сметана
1 ч.ч. пюре от кайсии и банан (3 кайсии, може и замразени и половин банан)
3 с.л. овесени ядки
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 шепа стафиди
1 шепа кокосови стърготини

Хранителен състав:

Стъпки на приготвяне

1. Разбиваме последователно яйцата, захарта, кокосовото масло, киселото мляко с погасената в него сода и сметаната. Прибавяме пюрето от плодове.

2. В отделна купа смесваме брашното с бакпулвера и канелата. Прибавяме ги към течната смес и разбъркваме със силиконова лъжица. Прибавяме и овесените ядки.

3. Към полученото тесто прибавяме стафидите и кокосовите стърготини. Разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена правоъгълна форма за кекс и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 мин. като проверяваме готовността с клечка за зъби.

Сладък хляб с кокос, кайсии и банан

Сладък хляб с кокос, кайсии и банан

ВКЪСНА РЕЦЕПТА, ВДЪХНОВЕНА ОТ ПРОЧУТИЯ АМЕРИКАНСКИ БАНАНОВ ХЛЯБ 

Банановият хляб (на английски: banana bread) е сладкиш приготвен с намачкани банани, характерен за кухнята на САЩ. Най-често приготвян в провоъгълна форма, с основни съставки банани, брашно, масло или растително олио, кафява захар, яйце.

Рецептите за бананов хляб стават популярни в САЩ през 1930-те, след въвеждането на сода бикарбонат като набухвател в сладкарството.

Вариациите му включват добавяне на орехи и шоколадови парченца.

В тази рецепта използваме пюре от кайсии и банан

 

ОЩЕ РЕЦЕПТИ С БАНАН

бананов кекс без захар

палачинки с банан

 

здравословен за за детски рецепти

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Как да запазите максимално хранителната стойност на продуктите при приготвянето на храната

1. Измивайте добре продуктите на течаща вода. Не ги оставяйте да киснат във водата.

2. Почиствайте и нарязвайте продуктите непосредст­вено преди варенето, за да нямат продължителен контакт с въздуха.

3. Изрязвайте от плодовете и зеленчуците наранените и загнили части.

4. Почиствайте месото от сухожилия, ципи, кости и тлъстини.

5. Не варете продуктите дълго време – това увеличава загубата на витамини.

6. Зеленчуците слагайте в кипяща, леко под солена во­да, а плодовете – в подсладена. Високата температура разрушава ензимите, които разграждат витамините. В хладка вода загубата на витамини силно се повишава.

7. Ограничавайте достъпа на въздух до продуктите по време на варенето. Тенджерата трябва да е плътно затворена. Не я отваряйте често. Варете на тих огън, без да бъркате ястието. Ако се налага да го разбъркате, разклащайте тенджерата. Когато варите зеленчуци, за пюре, най-добре е да ги варите цели, необелени, на пара. Как става това? Ако използвате обикновена тенджера, налейте на дъното й 4 пръста вода, поставете решетъчно дъно или гевгир. След завирането на водата сложете измития зеленчук. Варете при плътно затворен капак.

Много подходящи са херметическите тенджери под налягане, в които продуктите се сваряват за кратко време и при липса на въздух.

8. Не слагайте хлебна сода във водата, защото в алкална среда витамин С и В1 бързо се разрушават.

9. Не изхвърляйте водата, в която сте варили хранителни продукти, защото тя съдържа ценни минерални вещества и витамини.

10. Избягвайте претоплянето и продължителното прес­тояване на храната, защото витамините, особено вита­мин С, силно намаляват.

11. Кравето масло прибавяйте накрая, след като храната вече е готова, като само го разбъркате добре.

 

Facebook Comments Box


1 thought on “Сладък хляб с кокос, кайсии и банан”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *