Супа от карфиол
40 мин.
лесна
7+
Необходими продукти
2 шепи карфиол нарязън на малки розички
1 бр. морков
1 бр. пащърнак
4 бр. листа от целина
1/4 глава лук
1/2 краставица
жълтък (количеството зависи от плана ви на захранване на вашето бебе)
подправки: кимион, копър, кориандър
1 с.л. зехтин или гхи
2 с. л. кокосово мляко или сирене с големината на кибритена кутйка
Хранителен състав:
Карфиол: Фибри, захара, витамин В4, фолиева киселина, Вит. С, вит. К1. Миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.
Моркови: Витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций Жълтък: Витамините A, D и E. Холин (есенциална съставка за нормалното функциониране на всички клетки.)Стъпки на приготвяне
1. Измиваме всички зеленчуци и ги нарязваме на дребно. Морковът, лукът и пащърнака ги обелваме от външната обвивка.
2. Поставяме всички зеленчуци и подправки в тенджера с около 500 мл. вода. След завирането на водата намаляваме силата на котлона и варим до омекване на зеленчуците.
3. Когато всички зеленчуци са готови сваляме тенджерата от котлона. Ако водата е в повече изсипваме част от нея и пасираме.
4. Към готовата супа добавяме по желание няколко лъжици кокосово мляко и сирене. Зехтина или мазнината гхи добавяме, когато супата е достигнала стайна температура. Нарязваме по дължина половин краставица за гарнитура, която бебчо да хапва с ръчички.