Домашна боза от просо

30 мин.

лесно

10 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

200 гр. просо, накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1/2 ч.ч. кафява захар Мусковадо ( нерафенирана)
2,5 л. вода
200 мл., био боза с марка Хармоника (която ще използваме за закваска)

Хранителен състав:

Стъпки на приготвяне

1. Закваската: най-лесно и сигурно, е когато използваме чаша био боза. Оставяме я за няколко дена да стане резлива, след което е готова за направата на над два литра боза. Избрах този метод на закваска след няколко неуспешни опита да направя своя.

2. В 600 мл. вряща вода слагаме прецеденото просо и го варим 10--13 мин. (до готовност). Махаме тенджерата настрани и го оставяме да изстине.

3. В блендер поставяме прецеденото просо, водата и захарта и блендираме до гладкост. Може да се използва и пасатор - отнема малко повече време. Накрая добавяме закваската. Отново пасираме за кратко.

Вие сами може да определите гъстотата на бозата, като добавите повече или по-малко вода.

4. Ако обичате бозата леко резлива оставете я на стайна температура за една нощ.

Домашна боза от просо

Домашна боза от просо

Домашна боза от просо.

Просото е храна, която доставя минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в значими количества. Просото съдържа и фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.

Бозата от просо е прекрасна домашна напитка, от която предлагам и на детето. Но въпреки желанието ми да я изпием веднага изчаквам ден, за да стане леко резлива. По-важното е, че по този начин малкото човече приема естествени пробиотици- за добър баланс на стомахчето.

Приготвената вкъщи боза е в пъти по-евтина от тази на био бозата.

Честно казано, никога не бих предложила на детето от бозата, която предлагат по баничарниците, защото това не е боза, а отрова!

Просото не е съвсем леко за храносмилането, но се приема сравнително добре и има отлична хранителна ценност. Може да се включи през 7-8 м., евентуално малко преди това като съставка на каша или като заместител на ориза в зеленчуково пюре. Добре се съчетава със зеленчуци, особено такива с повече желязо, не само като самостоятелна каша.

Зърнени храни с високо съдържание на желязо.

Съдържание на желязо (мг/100 г):

Елда

3.9

Просо

6.8

Пшеница

глутен

3.1

Ечемик

 глутен

6.0

Овес

глутен

4.6

– Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
– Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от ‘естествени’ източници.
– Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
* прием едновременно с витамин С
* накисване на зърната
* отделна консумация на продукти, богати на калций

Още рецепти с просо: тук

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *