За зимните месеци идеална закуска. Добро количество протеини, премесено със сладостта от ябълка и банан. Да не забравяме и привкуса на орехи, който идва от киноата.
Каша от просо и киноа с ябълка и банан
20 мин.
лесно
7 +
Необходими продукти
1 с.л. киноа, накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 с.л. просо, накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1/2 бр ябълка
1/2 бр. банан
кокосово масло
подправка: канела или ванилия
Хранителен състав:
Просо: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Ябълка: целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчна и лимонена киселина., дъбилни вещества и витамините В1, В2, С, Е, Р и РР.
Киноа: протеини, витамините А, Е. Минирали: цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме просото и киноата и варим на умерен котлон около 10-12 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.
2. През това време обелваме банана, и ябълката и ги пюрираме в блендер заедно с подправката, която предпочитаме. Прибавяме и сварените просо и киноа и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес.
3. Когато кашата достигне стайна температура прибавяме и мазнина.