Това може би е най-лесната за приготвяне супа, освен това e вкусна и богата на аромати и микроелементи.
Крем супа от тиквички и картофи
30 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
2 бр. тиквички, измити и нарязани на кубчета
1 бр. сладък картоф, измити и нарязани на кубчета
1 бр. резен от целина, обелен и нарязан на ситно
2 бр. моркови, измити, обелени и нарязани на ситно
1 бр. малък пащърнак, измит, обелен и нарязан на ситно
1/3 връзка пресен копър
1/2 от глава стар лук, нарязан на ситно
натрошено сирене с големината на кибритена кутийка
2-3 с.л. зехтин
Хранителен състав:
Тиквички: Витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза
Картофи Батати: Витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, селен, фосфор, магнезий, калцийСтъпки на приготвяне
1. В дълбока тенджера слагаме да заври около 50 мл. вода. Добавяме лука и задушаваме за 4-5 мин., докато стане безцветен. Към него прибавяме - морковът, пащърнака и целината и още малко вода, която да ги покрие. Отброяваме отново 4-5 мин., от момента на повторното завиране на водата.
2. Добавяме картофите и около 500 мл. вряла вода. Изчакваме да завири и засичаме още 5 мин., след което прибавяме и тиквичките и варим 5-7 мин. Сваляме от котлона и пасираме зеленчуците до получаване на гладка кремообразна смес.
Аз използвах в рецептата обикновени картофи, защото дъщеря ми е на 1.5 мес., но за деца под тази възраст е препоръчително да се използва сладък картоф - Батати.3. Когато достигне стайна температура добавяме, копъра, зехтина и сиренето!